Internet- en telefoonfraude, laat je vandaag niet vangen !

De politie waarschuwt voor internet- en telefoonfraude, lees aandachtig deze tips, een verwittigd man is er twee waard. Stuur deze tips zoveel mogelijk door naar vrienden en kennissen.

Verschillende banken melden dat er misleidende mails in omloop zijn waarbij persoonlijke gegevens van klanten onderschept worden. Met deze gegevens kunnen frauduleuze transacties uitgevoerd worden. Soms worden personen opgebeld, zogezegd door de bank, in een poging persoonlijke gegevens te ontfutselen. De Politie roept iedereen op om waakzaam te zijn voor deze vorm van fraude.

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude. Het slachtoffer wordt via een e-mailbericht naar een valse website gelokt die sterk lijkt op de site van een bank of een commerciële site. Wanneer het slachtoffer zijn gebruikersnaam en paswoord ingeeft, zal de fraudeur die onderscheppen en zelf gebruiken om transacties of aankopen uit te voeren. Soms vragen ze software op de computer te installeren waarmee ze vanop afstand de computer kunnen overnemen of de toetsaanslagen zien om zo inloggegevens te stelen.

Vishing

Vishing staat voor voice-phishing. Fraudeurs telefoneren naar slachtoffers, in naam van de bank, en proberen zo persoonlijke informatie, codes van de kaartlezer of kredietkaartgegevens te ontfutselen. Ze spelen dan bijvoorbeeld in op de ongerustheid van klanten door te melden dat ze fraude met een kredietkaart of bankrekening vermoeden.

Hoe herkent men een phishing bericht?

De e-mails verwijzen naar een website die op het eerste zicht sterk lijkt op de vertrouwde site van de bank. Er wordt melding gemaakt van nieuwe veiligheidsmaatregelen of databanken die bijgewerkt moeten worden. De mail is niet persoonlijk aan de ontvanger gericht, maar gebruikt algemene aansprekingen als ‘Geachte klant’. Het bericht bevat vaak ook spellings- en taalfouten. Men wordt verzocht op een link te klikken om gegevens te controleren. Die link leidt naar een frauduleuze site waar men moet inloggen met zijn echte gegevens. Soms wordt er ook software aangeboden die men moet downloaden, zogezegd om zijn account beter te beschermen. Er wordt ook gedreigd met bijvoorbeeld het afsluiten van de account als men niet onmiddellijk gevolg geeft aan het bericht.


Wat moet men doen als men een (vermoedelijk) phishing bericht ontvangt?

In geen geval klikken op de link die in de mail staat en eventuele bijlagen niet openen. Contact opnemen met de bank om de authenticiteit van het bericht te controleren.

Hoe herkent men een vishing-telefoontje?

Wanneer iemand opbelt in naam van de bank en vraagt naar pincodes, kredietkaartgegevens of codes op een kaartlezer, mag men er zeker van zijn dat het om oplichting gaat.

Wat moet men doen als men een (vermoedelijk) vishing-telefoontje ontvangt?

De bank zal persoonlijke gegevens nooit via telefoon vragen. Men mag ze dan ook onder geen beding doorgeven. Vragen naar namen, adressen en telefoonnummers om terug te bellen. Zelf geen enkele informatie telefonisch doorgeven en aanbieden om even op het bankkantoor langs te komen. De verbinding verbreken en contact opnemen met de bank.

Welke stappen kan men zelf nemen om te voorkomen dat men slachtoffer wordt van phishing?

Altijd zelf het webadres intikken van de site die men wil bezoeken. Zo voorkomt men dat men via misleidende links op valse websites terechtkomt. Websites van banken gebruiken een beveiligde verbinding. Ze beginnen met ‘https’. De ‘s’ staat voor ‘safe’. Een beveiligde site herkent men ook aan een slotje in de browser of een groengekleurde adresbalk. Er ook voor zorgen dat de computer goed beveiligd is met een virusscanner en een firewall. Besturingssysteem, virusscanner en browser up to date houden.

Als men slachtoffer is van phishing of vishing

Contact opnemen met de bank en de rekening en online bankieraccount laten blokkeren. De meeste banken hebben een speciaal telefoonnummer dat de klok rond bereikbaar is om fraude te melden.

Ook aangifte doen bij de politie.

Bron: Politie Gent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here