Beloftencultuur van minister Turtelboom niet langer met vakantie

België werd gisteren veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens wegen de behandeling van geïnterneerden. Minister Van Justitie Turtelboom beloofde prompt extra plaatsen vanaf 2014. Vandaag blijkt dan weer dat ongeveer 300 artsen die in de gevangenissen in ons land werken, al sinds juni niet meer betaald worden. Voor N-VA is duidelijk dat de beloftencultuur van minister Turtelboom helemaal terug is uit vakantie, en dit terwijl duidelijk is dat ze zelfs de huidige lopende engamenten niet kan nakomen.

Louis Ide, N-VA Senator: “In Gent is men inderdaad gestart met de bouw van een forensisch psychiatrisch centrum voor geïnterneerden. De overheid heeft echter nog steeds geen uitbater aangesteld waardoor het onmogelijk zal zijn om in april 2014 open te gaan zoals minister Turtelboom beloofd. Uiteraard heeft ze dit dossier van haar voorgangers geërfd maar nu ze zelf de kans heeft om het aan te pakken schiet ze te kort. Zo weet de minister al een jaar van deze problematiek en toch zal de aanbesteding voor een uitbater maar in januari uitgeschreven worden.”

De woordvoerder van minister Turtelboom liet eerder al verstaan dat na de selectieprocedure de gekozen uitbater nog 8 maanden de tijd zou hebben.

Ide: “In die tijd moet de uitbater in Gent dus wel een volledig psychiatrisch centrum up and running krijgen met voldoende geschoolde personeelsleden, doelstellingen, plan van aanpak,… Totaal onmogelijk.”

Statuut deskundigen

Vandaag blijkt ook dat ongeveer 300 artsen die in de gevangenissen in ons land werken, al sinds juni niet meer betaald worden.

Louis Ide: “Gevangenisartsen en gerechtspsychiaters worden al lang niet naar waarde geschat. Begin dit jaar stelde ik nog een parlementaire vraag aan minister Turtelboom omdat een Waalse gerechtspsychiater wel in staking ging. Heel wat moegetergde deskundigen hebben intussen afgehaakt. Ze zijn het beu.”

N-VA Senator Inge Faes heeft ondertussen binnen de commissie justitie van de Senaat een werkgroep “deskundigen in strafzaken” gestart, die zich over de problematiek rond deskundigen zal buigen. Eén van de doelstellingen is te komen tot een duidelijk statuut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here