Nationale sterrenkijkdagen te Vichte

We zitten weer in de mooiste periode van het jaar waarin de stand van de aarde ons toelaat de sterrenhemel al vroeg in de avond te bewonderen. De Astronomische Vriendenkring Kortrijk wil de vele liefhebbers de kans geven om doorheen hun telescopen het sterrenhemel beter te leren kennen. Het blijft weliswaar erg moeilijk een donkere locatie te vinden die goed bereikbaar is. AVK liet haar oog vallen op de Gemeenteschool Vichte.

Deze initiatie gaat door op geregelde intervallen de avonden van 3 en 4 maart. De maansikkel is goed geplaatst om spectaculaire beelden met hoog contrast te leveren, dit vanaf het begin van de avond tot iets voor middernacht. De honderden inslagkraters laten ons de geologische chaos zien van ringwallen, terrassen en centrale bergen. Mars blijft mooi zichtbaar in het sterrenbeeld "Stier" maar vrij moeilijk om detail op waar te nemen. Toch blijft dit een van de betere momenten om Mars nog van dichtbij te aanschouwen.

We nemen deze laatste gelegenheid te baat om de dieporanje kleur te bewonderen. Saturnus is deze avond het tweede helderste object aan de hemel. De geringde planeet staat ook de gehele nacht te schitteren in het sterrenbeeld Kreeft. Hier zullen we minstens 7 van de 35 maantjes zien die om de planeet draaien, evenals de prominent aanwezige ring met verschillende details en opmerkelijke kleuren. De grootste wolkenvelden op de planeet zijn mooi zichtbaar evenals de verscheidenheid van kleuren van de wolkenbanden en poolgebieden.

In de vroege avond kunnen we nog kennis maken met de ondergaande wintersterrenbeelden. Het sterrenbeeld Orion met zijn fantastische nevel zal nog net te zien zijn, wat een onuitwisbare impressie nalaat. De zomersterrenbeelden komen al snel op zodat ook deze gemakkelijk herkend worden. Een ruim telescopenpark geeft de bezoekers de gelegenheid om van onze kosmische buren te genieten. En een 15 tal toegewijde amateurs staan iedereen te woord voor allerhande deskundige uitleg naast de ruimere initiatie zodat iedereen aan zijn trekken komt. Er is ook een doorlopende tentoonstelling die vrij te bezoeken is: spiegelslijpen, planetariumprogramma, werk van de leden, fotografie, uitleg door de werkgroep kosmologie, en veel meer. Om een grotere kans te hebben op goed weer werd de sterrenkijkdag nationaal uitgebreid tot twee dagen.

Dit jaar wordt op de zaterdagavond 4 maart samengewerkt met de Bond Beter Leefmilieu doorheen gans Vlaanderen om zoveel mogelijk klemtoonverlichting te doven en zodoende de duisternis te laten overheersen. Dit initiatief krijgt ieder jaar meer navolging waardoor ook op de sterrenkijkdag meer objecten zichtbaar worden voor het grote publiek. Kortom, het is eens te meer een unieke gelegenheid om bij een onbewolkte hemel op een betere plaats met uitstekend materiaal de sterrenhemel te bewonderen en om onze kring en onze activiteiten beter te leren kennen.

De Astronomische Vriendenkring beslaat de gehele regio Kortrijk. Voorkennis is niet noodzakelijk, alleen een gezonde interesse in astronomie is gevraagd. De vereniging is overkoepeld door de VVS (Vereniging voor sterrenkunde) die op nationaal vlak de nodige ondersteuning biedt. Contactpersonen: Bruno Nolf 056/77.91.18 Johan Coussens 056/70.52.81 Philippe Steelant 056/32.06.20 Bertrand Blondeel 056/75.90.96 Philip Doutreligne 0475/34.38.22 en Rik Gobert 0479/98.08.79

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here