Dag van het DKO heeft Gent DoorDrongen

Zaterdagmiddag opende schepen Coddens het kunstproject DoorDrongen, een samenwerking tussen het DKO en vzw Verenigd Drongen in Garage Toyota aan de Oude Abdijstraat te Drongen. Schepen Coddens dankte in zijn openingsspeech de plaatselijke handelaren voor hun samenwerking met de Stedelijke Academie en sprak zijn waardering uit voor de manier waarop artiesten en medewerkers van de vzw Drongen in de kijker plaatsen. Rudy Coddens: "De relatieve kleinschaligheid van Drongen maakte het mogelijk een portret te maken van deze bevolkingsgroep wat in de aanpalende grootstad Gent niet mogelijk zou zijn".

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/gentd1.jpg[/img]

Het contact met de vzw Drongen die de lokale handelaars groepeert was snel gelegd. De afdeling fotografie maakte een reeks portretten van plaatselijke handelaren die op diverse plaatsen tentoongesteld worden en de rode draad van het project vormt. Studenten van de Academie gingen de uitdaging aan om de vitrine of het interieur van de handelszaken onder handen te nemen. Zo wordt de bakker, de kruidenier, de kapper, de caféhouder en de juwelier als mens doordrongen.

De resultaten zijn zeer verrassend. Het project zal een maand lang het straatbeeld van Drongen veranderen. Sommige projecten zijn echt opvallend. In de ingang van de Delhaize staat een man met een winkelkarretje. Het betreft een levensgroot beeld van een man in aardewerkklei. In de plaatselijke frituur ligt een schaaltje met fallussen zal opgestapeld tussen de etenswaren en op de toog, want we verteren allemaal onze dagelijkse portie seks en geweld in de media. Het werk wil aanzetten tot nadenken over beelden die we alle dagen zonder erg voorgeschoteld krijgen in onze maatschappij.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/gentd2.jpg[/img]

Het project kadert in de dag van het Deeltijds Kunstonderwijs waar ook de Gentse Academie voor Beeldende Kunst aan deelneemt. Het thema voor dit jaar is: 'Portret'. Na de succesvolle edities van de vorige jaren koos de Gentse academie samen met de 'VZW Verenigd Drongen' voor het project DoorDrongen: Kunst in etalages en winkels. De titel van het kunstproject verwijst niet alleen naar de plaats maar ook naar het thema, een portret geeft immers een beetje de ziel weer van de mens, het doordringt de mens.

Voor de duur van het project organiseren de handelaars ook een wedstrijd. Aan de hand van stembriefjes, door de bezoekers in te vullen, worden 3 prijzen toegekend. Er zal gestemd worden op één van de 39 deelnemende handelszaken niet op een individueel werk. Op zondag 19 maart is er een plechtige prijsuitreiking om 16 uur in de Toyota garage.
Link: dagvanhetdko.be
Link: academiegent.be/doorDrongen

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/gentd3.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here