Zure ouwels (hosties in de snoepwinkel) erkend streekproduct.

Aalst (redactie) Wie kent ze niet, de zure hosties uit onze kinderjaren in de snoepwinkel? Deze zure ouwels zijn nu ook een erkend streekproduct. 

Het pallet erkende Vlaamse traditionele streekproducten is breed. Dranken, vlees, vis, zuivel, groenten en fruit, zoetigheden,… Er zijn tal van Vlaamse pareltjes met traditie. Dit rijke pallet wordt nu verder aangevuld met zure ouwels, een echte Vlaamse uitvinding die op wereldniveau verspreid wordt.

De zure ouwel of zure hostie is ouderwets snoepgoed ontwikkeld in Antwerpen en wordt vandaag nog geproduceerd in Turnhout. Deze lekkernij wordt wereldwijd afgezet.

De oorsprong van de zure ouwel ligt bij het Antwerpse ouwelbedrijf Belgica, dat rond 1951 een alternatief zocht voor zijn kerkhosties, waarvoor de orders op het eind van de jaren 1940 terugliepen. Toen al.
Bij de ontwikkeling van dit snoepgoed werden 2 oudere technieken gecombineerd: primo, de farmaceutische “cachetten”: doosjes in hostiedeeg gevuld met geneesmiddelen in poedervorm. secundo, de zure zakjes: snoep onder de vorm van zuurzoet poeder verkocht in kleine zakjes al dan niet met een stokje of lepeltje

De zure ouwels werden een ongelooflijk succes maar de productie bleef beperkt tot 2 Belgische producenten nl. Belgica en Confiserie Servais. Beiden werden overgenomen door Astra Sweets uit Turnhout, vandaag de enige resterende Belgische producent. De Vlaamse erkenning geldt enkel voor de meest traditionele onder de zure ouwels namelijk die met een zure vulling op basis van wijnsteenzuur en zonder toegevoegde aroma’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here