Vuilnisbakken omgetoverd tot wifi-hotspots

Indevuilbak-campagne sensibiliseert jongeren op eigentijdse wijze door vuilnisbakken om te toveren tot wifi-hotspots.

Vanaf deze week kan je in verschillende Vlaamse steden en gemeenten opvallende hotspots tegenkomen. Deze hotspots voorzien voorbijgangers van gratis wifi en maken deel uit van de Indevuilbak-campagne van de Vlaamse overheid. De Indevuilbak-hotspots staan op snoeproutes: populaire trajecten van en naar scholen waar zwerfvuil rondslingert. De actie wil jongeren aanspreken met de boodschap dat zwerfvuil niet meer van deze tijd is en doet tussen 1 oktober en begin december 32 Vlaamse gemeenten aan. De Vlaamse overheid ontwikkelde met de OVAM en Fost Plus ook een Indevuilbak-spel dat jongeren gratis kunnen downloaden en een lespakket over zwerfvuil voor leerkrachten uit het secundair onderwijs.

Jongeren aanspreken over het zwerfvuilprobleem en hen mobiliseren om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan, dat is wat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege samen met de OVAM en Fost Plus wil bereiken. Vlaams minister Joke Schauvliege: “In het gevecht tegen zwerfvuil moet je hardnekkig durven zijn en zoveel mogelijk medestanders verzamelen. Dat gebeurt in de eerste plaats via sensibilisatie, van jong tot oud. Allicht de moeilijkste groep om met onze boodschap te bereiken, zijn de jongeren. Daartoe moeten we via aangepaste, moderne media hun taal proberen te spreken. Dat is wat deze Indevuilbak-campagne nu probeert te doen.”

De OVAM en Fost Plus plaatsen daarom hotspots op populaire trefplaatsen naar en van scholen waar jongeren van 7u ’s morgens tot 19u gratis op het internet kunnen. Op deze plekken worden ze met affiches en afvalbakken gesensibiliseerd om zwerfvuil in de vuilbak te deponeren. De Indevuilbak – hotspots doen tussen 1 oktober en begin december 32 gemeenten aan en blijven telkens 2 weken op dezelfde plek staan. Van 1 tot 14 oktober staan de Indevuilbak-hotspots in de provincies OostVlaanderen en Vlaams- Brabant. Nadien reizen ze naar de Antwerpen en West-Vlaanderen om rond midden november Limburg aan te doen.

De Indevuilbak-game

Nog voor jongeren lieten de OVAM en Fost Plus een Indevuilbak-spel ontwikkelen dat als app gedownload kan worden. Doel van het spel is om zoveel mogelijk zwerfvuilobjecten in een vuilbak te mikken en zo punten te verzamelen. Ieder level van het spel speelt zich af in een andere gemeente of stad die geïdentificeerd worden met bekende herkenningspunten zoals standbeelden, pleinen, gebouwen, monumenten, enz … De 6 personen die tussen 1 oktober en 9 december de hoogste score halen, worden beloond met een tablet of smartphone.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here