Trefdag lokale besturen is een groot succes

De Trefdag voor lokale besturen is een grootschalig evenement waar mensen die bij het lokale beleid betrokken zijn elkaar ontmoeten om van gedachten te wisselen en informatie te vergaderen over wat er voor lokale besturen voorhanden is. Maar men kan er ook debatteren of naar lezingen van experts luisteren. De Trefdag draait ook rond een infomarkt waar bedrijven en overheidsdiensten zichzelf voorstellen. En tijdens de informele gedeelten kan men met een hapje en een drankje rustig praten in een informele sfeer.

Ongeveer 3.800 ambtenaren en belanghebbenden bezochten de Trefdag en de reacties waren zeer lovend. Marlies Van Bouwel, hoofdredacteur van het tijdschrift LOKAAL:" Het is echt gedurfd om in het ICC samen met alle betrokkenen en zo een aanbod een beurs te organiseren. Het is verbazend hoeveel mensen je hier ontmoet in een opgewekte en dynamische sfeer. Er werden vandaag heel wat verfrissende en vernieuwende ideeën gelanceerd". Sterk punt van zo een evenement is dat je er alle verantwoordelijke samen aantreft. Een milieuambtenaar ontmoet een oude studiemakker die nu jurist bij de Vlaamse Gemeenschap is. Je ontmoet er als expert de burgemeester of een minister. En wat verder informeert de invoerder van detectieapparatuur een politie-inspecteur.

De Trefdag is ook de aanloop naar de komende verkiezingen van 8 oktober. Op de Trefdag was er dus ook veel informatie voor de kandidaten Het VVSG was dan ook gul met informatie. Wie meer wil weten kan terecht op de website van het VVSG en doorklikken naar verkiezingen. Het ziet er naar uit dat er zes thema's zullen uitspringen: vergrijzing, veiligheid, diversiteit, wonen, werk en burgerparticipatie. Sas van Rouveroij, eerste schepen: "Het zijn belangrijke aandachtspunten die een brede, duurzame invulling vragen. Het is een grote uitdaging om economische ontwikkeling, ecologische draagkracht en sociale rechtvaardigheid met elkaar te verzoenen.

Volgens gastheer Frank Beke is er nood aan een betere samenwerking op alle niveaus. Maar moet men zijn grenzen kennen. Een burgemeester mag niet voor diensthoofd optreden en ambtenaren mogen niet optreden in de plaats van de politici. Gemeenten moeten beter samenwerken met het OCMW en afspreken wie wat doet in het lokaal sociaal beleid.

Burgemeester Beke: "Rusthuizen tellen meer dan 120.000 bewoners. Er is nood aan de verzorging van steeds meer zorgbehoevenden maar wij mogen zeker de actieve senioren niet vergeten". Het ziet er naar uit dat de vergrijzing een enorme uitdaging is en binnen enkele jaren een ernstige impact zal hebben op onze samenleving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here