Buurten mee laten besturen in Aalst.

Aalst (redactie) Zondag onthulde de Stad en Buurtcomité de Konker het kunstwerk ‘De Nachttrein’ dat kadert binnen het project ‘Kunst in de Wijk’. De buurtbewoners kregen de kans om mee te kiezen voor de kunstenaar die het werk realiseerde.

“Deze vorm van buurtparticipatie, waarbij buurtbewoners meer beslissingen nemen, wil ik verder doordrijven. Buurtbewoners moeten niet alleen bij projecten maar ook in bestuurszaken zeggenschap krijgen” vindt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.

“Buurten zijn de slagaders van de stad. Na zes jaar inzet in de gemeenteraad besef ik dat het bloed niet in elke buurt even sterk stroomt. De ene buurt kampt met nachtlawaai, een andere met vandalisme, foutparkeerders of hondenpoep. Voor de stadsbuurten met overlastproblemen moeten we de platgereden paden verlaten en nieuwe methodieken introduceren” zegt Van de Putte.

In Rotterdam loopt bijvoorbeeld het project ‘de buurt bestuurt’. “Het doel ervan is dat buurtbewoners op een tweemaandelijkse buurtvergadering eventuele klachten uiten en mogelijke problemen aanduiden. Dan wordt er een top drie van de overlastproblemen samengesteld en gaat de stad, samen met de buurtbewoners, de politie en gemeenschapswachten aan de slag. De resultaten van de afgesproken acties worden ook meteen teruggekoppeld waardoor de buurtbewoners zien wat de acties opleveren en niet opleveren. Ook Gent en Geraardsbergen testen momenteel deze methode uit” legt Sam uit.

“De methodiek zorgt voor een beter begrip tussen bewoners en de politie en levert vaak een veel positiever contact op met de wijkagent in de buurt. Het wordt tijd om ook in Aalst deze manier van werken te introduceren” besluit Sam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here