Waarschuwingen hoge faillissementscijfers vallen nog te vaak in dovemansoren

De enorme golf van faillissementen is pijnlijk, in eerste instantie voor de ondernemers zelf maar ook voor het beleid dat de situatie duidelijk niet ernstig genoeg inschat. Dat zegt UNIZO naar aanleiding van de recordfaillissementscijfers die Graydon vandaag bekend maakt. De cijfers komen echter niet uit de lucht gevallen. Eerder deze maand berichtte UNIZO al dat 17% van de ondernemers vreest voor faillissement. Slechts 59% heeft nog voldoende reserves om een nieuwe crisis te overbruggen. “Besparingen door consumenten, het toenemende aantal wanbetalingen en de stijgende brandstofprijzen zorgen ervoor dat ondernemers het steeds moeilijker krijgen,” analyseert UNIZO. Tussenstap, de UNIZO/Zenito-hulplijn voor zelfstandige ondernemers in moeilijkheden, kreeg dit jaar tot en met juli al 989 hulpaanvragen. Allemaal ondernemers die kampen met onbeheersbare schulden. Naast een doorgedreven lastenverlaging, pleit UNIZO ook nog voor een versoepeling van de kredietverlening en een snelle omzetting van de Europese richtlijn inzake laattijdige betalingen.

Begin september bevroeg UNIZO 980 ondernemers over hun financiële groeivooruitzichten. Die zijn niet rooskleurig: 55% voorziet geen groei in de komende maanden. Daarmee samenhangend overweegt ook bijna een kwart van de ondernemers, 23%, zijn zaak op korte termijn te stoppen. De leeftijd van zij die daaraan denken is verrassend: 30% van hen is tussen de 45-55 jaar, 21% tussen de 36 en de 45. De nog jongere generatie gelooft er dan weer wel in: slechts 4% van de ondernemers die een stopzetting overwegen is jonger dan 35 jaar.

Omzetting Europese richtlijn noodzakelijk
Cruciaal is daarom om ervoor te zorgen dat de reserves minder snel uitgeput raken. Soepelere kredietverlening door banken, vooral dan naar korte termijn kredieten, kunnen KMO’s, volgens UNIZO, de nodige zuurstof aanreiken. UNIZO blijft daarom ook voorstander van een snelle omzetting van de Europese richtlijn ter bestrijding van laattijdige betalingen. Die richtlijn voorziet in een maximale betaaltermijn van 30 dagen (met uitzondering tot 60 dagen) en moet doordacht worden omgezet naar Belgisch recht.

Verlaging belastingdruk
Algemeen pleit UNIZO voor een lastenstop op alle niveaus: de belastingdruk moet naar beneden. Gelijk welke verhoging van ondernemersbelasting is onaanvaardbaar en een discussie over een verlaging van lasten op arbeid gecompenseerd door aanpassing van andere belastingen kan maar in een verhaal van stelselmatig verlagende globale belastingdruk, benadrukt UNIZO.

Ondernemers in moeilijkheden kunnen voor begeleiding terecht bij www.tussenstap.be en 24/24,7/7 bij UNIZO Service Center, e-mail service@unizo.be of 078/35 39 39.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here