Natuuractiviteiten in de provinciedomeinen op zondag 7 oktober

Ook in 2012 organiseert de Provincie West-Vlaanderen een aanbod van natuuractiviteiten en -wandelingen in verschillende provinciedomeinen. Dit aanbod past in een ruimer beleid rond de educatieve uitbouw van de domeinen. Telkens belicht een deskundige gids een ander aspect van het domein.

Volgende activiteiten staan op de kalender:

Provinciedomein Bergelen in Wevelgem-Gullegem

zondag 7 oktober om 9.30 uur – ‘Over buisjes en plaatjes’

Een specialiste van Mycologia ZWVL gidst je naar de mooiste exemplaren en brengt boeiende achtergrondinformatie. Liefhebbers kunnen onder deskundige leiding proeven van de eetbare soorten. Heb je paddenstoelen in je eigen tuin en wil je weten welke het zijn? Breng eventueel een foto mee!

Gids: Christine Hanssens
Waar: NEC De Rand, Rijksweg in Gullegem
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (050 40 32 51 – christine.van_rie@west-vlaanderen.be ) i.s.m. Natuurpunt Wevelgem–Menen en Mycologia ZW-Vlaanderen

Groene as – Kezelbergroute

zondag 7 oktober van 14 tot 16.30 uur – ‘Fietsverkenning langs de Kezelbergroute’

Op de bedding van de verdwenen spoorlijn 65 werd een fiets- en wandelpad aangelegd. Handig en leuk om veilig te fietsen tussen Roeselare en Menen. De troeven van de Kezelbergroute beperken zich niet louter tot mobiliteit. De voormalige spoorlijn neemt ons ook mee naar de geschiedenis van de streek. Zo vind je nabij de Kezelbergroute in Ledegem een pillbox (Duitse bunker uit W.O. I). Ook qua natuur heeft de bedding één en ander haar mars. De Provincie heeft plannen om de Kezelbergroute verder in te richten tot een multifunctionele groene as. Zoals je merkt, een boeiend verhaal over vroeger, nu en straks. Vergeet je fiets niet!

Gids: een fietsbegeleider neemt je mee langs de Kezelbergroute (20 km). Onderweg ontmoeten we enkele kenners op het gebied van de geschiedenis en de natuur
Waar: parking Inagro, Ieperseweg 87 in Rumbeke
Org./info: Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart (051 27 55 64 – westvlaamsehart@west-vlaanderen.be – www.westvlaamsehart.be/kalender) i.s.m. de Provincie West-Vlaanderen

Provinciedomein De Gavers in Harelbeke

zondag 7 oktober om 9 uur – ‘Vogels ringen van naderbij bekeken’

Een code op een vogelring is zowat te vergelijken met het paspoort van de mens. Ook wij kunnen geïdentificeerd worden, net als de vogels via hun ring. Hoe gebeurt dat en wat staat er op die ring? Ontdek tijdens de wandeling hoe en waarom de vogels ‘geringd’ worden.

Waar: Parking Koutermolen, Eikenstraat 131 in Harelbeke
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (Gavers: 056 23 40 10 – gavers@west-vlaanderen.be – www.west-vlaanderen.be/gavers) en Vormingplus Kortrijk i.s.m. Natuurwerkgroep De Gavers

Provinciedomein ’t Fort van Beieren in Brugge-Koolkerke
zondag 7 oktober om 14.30 uur – ‘Planten en volksgeloof’

Hoe stond de mens vroeger tegenover de natuur? Hoe ging hij met de natuur om voor het Christendom (de Galliërs) en daarna (middeleeuwen)? Angsten, rituelen, gebruiken. Bespreking van diverse planten, bomen en paddenstoelen.

Gids: Lies Vandercoilden
Waar: Parking Gemene Weidestraat in Koolkerke (Brugge)
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt RLH – 050 40 70 21 of 0476 53 70 02 – dieter.willems@west-vlaanderen.be)

Provinciedomein Het Zeebos in Blankenberge
zondag 7 oktober om 10 uur – ‘De overgang van de natuur naar winterslaap’

Het Zeebos en de Fonteintjes in de herfst.

Gids: Dominique Verbeke
Waar: parking Duinse Polder, Ruzettelaan 195 in Blankenberge
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt Kust – 050 40 33 11 – leo.declercq@west-vlaanderen.be)

Provinciedomein Wallemote-Wolvenhof in Izegem
zondag 7 oktober om 10 uur – Hoeden en stelen

Dit domein met vele oude bomen, is een paradijs voor zwammen. Aangezien de zwamvlok onder de grond overleeft, weet de ervaren gids op welke plaatsen hij welke paddenstoelen kan vinden. Bij de goede weersomstandigheden staan ze er immers elk jaar opnieuw. Laat je inwijden in de mysterieuze wereld van de zwammen.

Gids: Frank Vandendriessche
Waar: parking van het domein in de Kokelarestraat in Izegem
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (050 40 32 51 – christine.van_rie@west-vlaanderen.be) i.s.m. Natuurpunt Kortrijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here