N-VA en Open VLD worden de twee grootste in Aalst.

Aalst (redactie/mas) N-VA op één, Open VLD op twee in Aalst. De opiniepeiling die zaterdag 29 september in Het Laatste Nieuws staat, is door de VRT reeds vrijgegeven. Een opiniepeiling uitgevoerd door een professioneel buro. Eén van de meest betrouwbare in het land.

N-VA komt op één, wat door Belg.be reeds voorspeld was, met 25.3%. Minder dan het Vlaams gemiddelde, maar toch goed voor meer dan 10 zetels in de gemeenteraad. Open VLD komt op 2 met 22.2%. Het samengaan van de trouwgebleven Open VLD’ers met Blauw legt de partij geen windeieren, gezien de nationale conjunctuur o.l.v. Alexander De Croo. Dankzij het systeem Imperiale kunnen beide partijen een nipte meerderheid halen in de Ajuinstad.

Waar voor de zomer een interne opiniepeiling van sp.a er niet zo gunstig uitzag, rijden ze nu het toen geslagen gat dicht. En houden min of meer stand op 18.9%. De ongeziene campagne-inzet van Ann Van de Steen werpt vruchten af. Ook de consekwente houding van OCMW-voorzitter Patrick De Smedt zal niet vreemd zijn aan de peiling. Het dumpen van de extreem-denkende Turkse kandidate legt de partij blijkbaar geen windeiren.

De grote verliezers zijn CD&V en Vlaams Belang. Ilse Uyttersprot en haar oranjelegioen wordt de 4de partij in Aalst, nu nog de tweede, met 14.4%. Vlaams Belang ziet haar stemmen bijna gehalveerd en zakt van 22.8% naar 12.2%. N-VA vist dus vooral in de Christelijke en extreem-Vlaamse vijver. Het gebrek aan sociaal profiel in Aalst met de overgelopen Vlaams Belangers vertaalt zich mede in het standhouden van de sp.a.

Dat Open VLD boven de 20% blijft, getuigt van het gezond verstand van de Aalstenaars. J-J De gucht wordt dus toch in de armen gesloten en niet gezien als een deus-ex-machina. De vele volkse kandidaten die als sociaal liberalen midden het volk staan, zullen niet vreemd zijn aan de opiniepeiling.

Een nipte N-VA-Open VLD coalitie zou kunnen, maar met een derde partner is het toch wel confortabeler. De sp.a maakt de meeste kans.

De huidige coalitie zou kunnen voortbesturen, met J-J als burgemeester, zonder N-VA. Dit zou er 2 keer over zijn. De  Aalstenaar wil duidelijk een N-VA die mede voor verandering zorgt, en speelt Ilse de zwarte piet toe van het slecht functioneren van de coalitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here