Wet op de ecoboni werkt niet

"De wet op de ecoboni werkt niet", blijkt uit een onderzoek van sp.a-Antwerpen. "Het prijsverschil tussen een herbruikbare en een wegwerpverpakking is minimaal, zodat de consument naar de wegwerpverpakking grijpt." Op 1 april 2004 trad de wet op de ecoboni in werking. De opzet was herbruikbare verpakkingen financieel aantrekkelijker te maken voor de klanten. Uit een steekproef van sp.a-Antwerpen blijkt nu dat de wet op de ecoboni in de realiteit niet het verhoopte effect heeft.

"De schuld ligt bij de sector", zegt Johan Peeters, Antwerps sp.a-voorzitter.

"In alle grote supermarkten is het aanbod water en frisdranken in retourflessen zeer beperkt. Als we naar drinkwater kijken, dan is slechts 10 procent van het assortiment in herbruikbare flessen. Voor frisdranken ligt dit percentage nog lager", weet Peeters.

"Ook het prijsverschil tussen wegwerp en herbruikbaar is zeer klein en soms zelfs in het nadeel van de herbruikbare verpakking. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de consument kiest voor wegwerpverpakkingen. De keuze is te beperkt", aldus Peeters.

Er is volgens de Antwerpse afdeling wel een toekomst voor de ecoboni-wet. "De distributiesector moet dan wel een groter en gediversifieerd aanbod brengen", zegt ook Vlaams parlementslid Bart Martens. "Er moet een groter aanbod komen van herbruikbare plastiekflessen. Een groter prijsverschil tussen wegwerp- en herbruikbare verpakkingen dringt zich op, net als een informatiecampagne naar aanleiding van de verhoging van de verpakkingsheffing. Als stok achter de deur is statiegeld voor wegwerpverpakkingen een mogelijkheid. In Duitsland zorgde dit voor een gevoelige uitbreiding van het aanbod", weet Martens. http://www.s-p-a.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here