Wonen en cultuur in oude brandweerkazerne Gent.

Gent (redactie/mas) Gisteren besliste de Raad van Bestuur van het AG SOB enkele gebouwen in de Academiestraat te verkopen aan een team van ontwikkelaars, architecten en studiebureaus o.l.v. 3D Real Estate NV en Van Roey Vastgoed NV . Hun projectvoorstel voor het gebied van ongeveer 10.000m2 vlakbij het Prinsenhof is voornamelijk een woonproject, met enkele ondersteunende functies, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan de publieke buitenruimte (het bouwblok wordt doorwaadbaar) en aan groenaanleg. Er zullen een 90-tal wooneenheden gerealiseerd worden.

Schepen Tom Balthazar (sp.a), voorzitter van het AG SOB: ‘Het winnende team is niet enkel gekozen op basis van het prachtig ontwerp dat architecten Robbrecht en Daem (met gastarchitecten Marie-José Van Hee, Dierendonck-Blancke en Els Claessens en Tania Vandenbussche) voorlegden voor de renovatie van de gebouwen en de invulling van het binnengebied. Ook de concrete invulling van het project, waarbij het hoofdaccent op wonen ligt, was een doorslaggevende factor, naast de verkoopprijs en de prestaties op het gebied van duurzaamheid.’

In de oude brandweerkazerne, waarvan de gevel bewaard blijft, komt op het gelijkvloers een brasserie met een terras, dat uitkijkt op de Lievekaai. In de linkervleugel is ruimte voor een medische praktijk; in de rechtervleugel voor een bed and breakfast. Op de bovenverdiepingen komen appartementen.

De Academie is grotendeels bewaard en blijft een plek waar creativiteit en kunst zich thuis voelen. Art Basics for Children , een organisatie die creativiteit bij kinderen en jongeren stimuleert, zal er een bijhuis openen. Er is ook een polyvalente zaal voorzien, die eveneens door de buurt en de
omliggende scholen kan gebruikt worden. Op de verdiepingenen komen ruime appartementen. Aan de kant van de Sint-Margrietstraat is er dan weer plaats voor een of twee buurtwinkels.

In het binnengebied komen, naast een doorgang doorheen het hele gebied en veel buurtgroen, een aantal klassieke woningen met tuin, enkele meergezinswoningen en meegroeiwoningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here