Nog 18 dagen… Verkiezingscolumn.

Er bestaat zoiets als voorakkoorden in de politiek. Zeg dat Etienne Schouppe het gezegd heeft. Hij kan het weten. Zes jaar terug heeft hij ook een jaar voor de verkiezingen mede voor een voorakkoord gezorgd in Aalst. Alleen, achteraf bekeken was het niet nodig geweest. De Aalstenaars hebben de kaarten toen zo geschud dat het een ‘coalitie-van-moetes’ was. De kinderen zagen er niet uit. Gelukkig waren er ook niet teveel kinderen. ’t Leek wel of ze onder schuldbemiddeling stonden. Het geld werd opgepot, uit schrik de andere iets te ‘jonnen’, te gunnen.

Iedereen weet dat er voorakkoorden zijn, maar niemand durft het zeggen. Hebben ze schrik van een volksopstand? Eigenlijk is dat met de mensen hun kl** spelen. Democratie op zijn slechts. “ ’t Er moet dor nogal wa mei te verdienen zèn” zei Jef aan den toog van den Beiaard. Ja, sinds er 4000 nieuwe Aalstenaars zijn bijgekomen, is er nog meer mee te verdienen. Dat kunnen we in het Staatsblad lezen, hoeveel zelfs. Maar al de rest… dat gaan we nooit weten.

’t Zal niet te veel zijn. Het is uit Liefde voor Aalst dat ze er nu allemaal zoveel geld tegen gooien, om verkozen te raken. Ze zien de Aalstenaars zó graag, al die mottige foto’s – zijn er nog zo weinig goede fotografen? –  die je overal ziet hangen… Allez, dat doen ze ons geloven.

Over de voorakkoorden in Aalst doen allerlei geruchten de ronde. Geruchten. Want zij die er bij zijn, die zeggen natuurlijk niets. En eentje, die kan niets zeggen. Michel de verfmarsjang. Ze vragen toch niets aan hem. En ze zullen hem morgen ook niets vragen. Of hij nu met 5,6 of 7 man/vrouw in de raad zit. Hors categorie.

De ene partij stuurt twee onderhandelaars. De andere heeft er drie. Eentje heeft er na een recente fusie zelfs vijf. Kwestie van de blauwe schakeringen aan bod te laten komen. Bij de sossen mogen de schepenen zelf niet mee onderhandelen. Kwestie van niet teveel pro-domo te onderhandelen. Zouden ze dat durven ‘de jonges en de maskes van de Aatmèrt’? Aan uzelf, kent ge een ander, nietwaar.

In theorie zijn er vier mogelijkheden.

1. Ofwel vindt men dat CD&V aan de basis ligt van het slechte bestuur van de afgelopen zes jaar. Er wordt een coalitie gevormd zonder Oranje. Een Vlaams-Paarse coalitie. Christophe D’Haese ligt dan voor de hand en hij heeft er ook écht zin in….

2.Ofwel vindt men dat de sterke Paarse band die er in Aalst bestaat, – ooit ontstaan uit vriendschap tussen Egdard Hooghuys-nu-zaliger en Anny De Maght, maar de laatste járen meer gevoed vanuit de Vilanderstraat, waar de minst zichtbare ‘religie’ van Aalst koffiekransjes houdt – , de fout is van het slechte functioneren van de coalitie. Dan klitten N-VA en CD&V zich aan elkaar vast, en zoeken ze op 14 oktober een derde partner, liefst dienen die het minste vraagt. Groen hoopt op een telefoontje. Het terrassengerucht gaat dat Ilse dan twee jaar burgemeester zou blijven en Christoph de volgende vier jaar. Heeft Christophe een schoonmoeder nodig om zich in te werken? Dan wordt het de ‘Kracht van een beetje Verandering’, al zal Karim Van Overmeiren wel een omfloerste uitleg vinden…

3. Ofwel volgt men wat men in Brussel het liefst ziet. Besturen zonder de N-VA om ze minder draagvlak te geven om in 2014 Vlaanderen helemaal te veroveren. Dan moet deze ‘kramikkelèke’ coalitie verder doen. Eerst zes jaar ruzie maken, met sakosjen slaan, elkaar bot afblaffen, en op 14 oktober zeggen ‘wij zijn gezworen kameraden’. Leg dat dan maar eens uit aan de Aalstenaars,… als je de politiek nog een beetje geloofwaardig wilt houden. In dit geval zou de nieuwe grootste van de drie de burgemeester mogen leveren. Ilse, Ann of Jean-Jacques…

4. Ofwel zijn er achterliggende inzichten binnen Paars, die vinden dat het na 24 jaar welletjes is geweest. Bij rood houden ze nog steeds van Paars. Bij Blauw zitten er enkele nieuwelingen aan de onderhandelingstafel. Wait and see.

In elk geval is duidelijk dat er reeds gesproken wordt. In elk geval is duidelijk dat er nieuwe schepenpakketten komen, mede onder druk van de overheid. In elk geval is duidelijk dat de gesprekken over een nieuwe coalitie niet ‘als vanzelfsprekend’ zijn. Maar liever nu eens ambras in de voorbereiding, dan na 1 januari… Dan wilt Aalst bestuurd worden en realisaties zien. Zwart op wit, zoals den Eendracht.

Wat ik wel weet, terrassen- en toogpraat, dat veel klein Aalstenaars en carnavalisten, weer eens een échte Aalstenaar als burgemeester willen.  Na 30 jaar Faluintjesbestuur zou dat niet slecht zijn. Kwestie van het evenwicht…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here