Abrozijn brengt nieuwe cd uit

Samen met Laïs is Ambrozijn één van de belangrijkste groepen van de Vlaamse folkrevival. De vaste kern van de groep bestaat uit Tom Theuns (gitaar, zang), Wouter Vandenabeele (viool) en Wim Claeys (diatonisch accordeon). In het begin zochten ze hun eigen wortels: oude Vlaamse melodieën en liederen die ze dan bewerkten in alle mogelijke richtingen. Maar al snel componeerden de groepsleden ook zelf zodat er een grote verscheidenheid optrad in hun repertoire.

In 1998 werd de eerste CD opgenomen met Gabriel Yacoub als producer. De kritiek was erg lovend en in Frankrijk kregen ze zelfs een uitzonderlijke vijfsterren vermelding van Télérama. Mooie concerten bleven niet uit en de groep bouwde een stevige live reputatie op. De live CD voorstelling op 7 februari in het Gentse Gravensteen bevestigde nogmaals deze reputatie. In 2000 kregen ze met hun tweede plaat "Naradie" heel wat airplay, waardoor de groep een bredere nationale erkenning kreeg. Twee jaar later kwam hun derde plaat "Kabonka" op de markt, opnieuw geproduced door Gabriel Yacoub en met een grote bijdrage van de Franse folkzangeres Sylvie Berger.

De meeste teksten en muziek worden nu zelf geschreven. De single "Kiki" klom zelfs in de hitlijsten en de groep won de Radio Klara publieksprijs . Rond Ambrozijn ontstonden nog andere projecten: zo is er Balbrozijn waarmee Wim, Wouter en Tom al menig volksbal opluisterden en ook het filmproject in samenwerking met Paul Cassiers. Er wordt regelmatig samengewerkt met andere talenten zoals Soetkin Collier, Vera Coomans en Sylvie Berger. Telkens worden er andere accenten gelegd maar steeds met die typische, ongeëvenaarde groepssound.

Na deze impulsen besloten Tom, Wim en Wouter een nieuwe koers te varen: Ludo Vandeau verlaat de groep en Ambrozijn keert terug naar de essentie door als trio te werken. Het onverwachte, intense resultaat is hun vijfde CD "Botsjeribo", waarbij Tom Theuns de leadvocals voor zijn rekening neemt met backingvocals van o.a. Eva Deroovere. Door velen beschreven als hun beste album ooit, lijken ze bovendien ook een breder publiek aan te spreken. De stijl kan best omschreven worden als een vlotte combinatie tussen gekende singer-songwriter klanken en Europese folk.

Nu komt 'Krakalin' uit: wederom bijgestaan door alchemist Gabriel Yacoub en bezwerend vocaal ondersteund door Vera Coomans heeft Ambrozijn zijn zesde godendrank gebrouwen en laat hierbij terug alle hoeken van zijn imaginaire folkkamer zien. Op deze cd staan vooral gezongen nummers, en dit in drie verschillende talen. In de komende maanden wordt Krakalin live voorgesteld aan het publiek. Vera Coomans trekt mee op tournee. Het startschot werd op 7 februari gegeven in het Gravensteen te Gent met Gabriel Yacoub in het voorprogramma!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here