Lijsttrekkersdebat Fifty One in Carlton: braaf en weinig debat.

Aalst (redactie/mas) Het lijsttrekkersdebat van Fifty One was braaf en bracht weinig nieuws. Op een N-VA uitsmijter na. (Lees elders) Zoals zoveel debatten is het meer een ‘Ieder zijn waarheid’ dan een echt debat. Zes partners aan de tafel, die elkaar niet zien zitten, is dan ook niet bevorderlijk voor een politiek debat.

Michel Van Brempt van VB, die tegen een ‘Schapenmarkt’ is, liet zich de lamscoteletjes anders wel smaken op het diner-debat van Fifty One.  Gezeten naast moderator Peter Van den Bossche, was het mogelijk hem meer in de hand te houden dan op het Unizo-debat. Klink het niet dan botst het. Michel moet met niemand rekening houden, hij weet toch dat hij de stad niet zal besturen na 14 oktober. “Wij zijn enkel goed om te depanneren als de meerderheid ruzie maakt. Goede voorstellen van ons worden al 6 jaar van tafel geveegd…” sneerde hij naar burgemeester Uyttersprot op een suggestie dat ze met iedereen wilt praten en naar iedereen wilt luisteren.

De enige vonkjes die af en toe boven de groene debattafel uitstegen, waren die tussen de harde tantes van de meerderheid, Ilse Uyttersprot (CD&V) en Ann Van den Steen (sp.a). t Zal nooit boteren tussen deze twee freules. Knap en charmant, als je ze afzonderlijk spreekt. Zet ze samen en er is vuurwerk en bitsige blikken… Als deze twee dames samen nog een coalitie maken, verliest de laatste Aalstenaar toch alle geloof in de politiek?

Voor Andreas Verleysen van Groen is het allemaal nieuw. Maar hij brengt inhoudelijk een weloverwogen evenwicht in de debatten. Verleysen is geen fundi. Met de jaren ervaring op rechteroever kent hij het reilen en zeilen van de Aalsterse politiek zeer goed. Hij is zeker niet groen achter de oren. Het doet deugd een groene kopman te hebben in Aalst die volwaardig in debat kan treden met de concullega’s. Het was de laatste jaren anders…

Jean-Jacques De Gucht, de jonge blonde spring-in-het-liberale veld, is steeds de ruste zelve. Misschien wat te rustig op bepaalde momenten voor de eigen achterban. Maar we onthouden wel dat hij geen vreemde is in de stad. Hij kent Aalst duivels goed…

Als Christophe D’Haese van N-VA geen burgemeester wordt, de allures heeft hij wel. Je ziet hem week na week groeien naar een mogelijke tricolore sjerp. Haat tegenover de oude liberale vrienden is er niet. Zelfs met Jean-Jacques is een gesprek mogelijk. Er is dus toch menselijkheid in de Aalsterse politiek.

De inflatie aan politieke verkiezingsdebatten, zal niet aan de Fifty One liggen. Ze waren ooit de eerste om met een stadsdebat te beginnen. De pioniers verdienen alle lof en waardering.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here