N-VA Aalst wil administratief centrum op de werf…

Aalst (redactie/aalst) Lijsttrekker Christophe D’Haese (N-VA) stelde op het lijsttrekkersdebat van Fifty One dat ze kiezen voor een administratief centrum op De Werf, op de postsite. Na studie is nu duidelijk dat het NAC (Nieuw Administratief Centrum) op de Werf enkele miljoenen euro’s goedkoper zal zijn zijn dan in de Pupillen, waar de CD&V aan vasthoudt. Maar… er moet voor D’Haese dan wel een vallabele oplossing komen voor de Pupillen, dat als gebouwencomplex niet mag verdwijnen in het stadsbeeld.

Hiermee schuift N-VA, in tegenstelling tot op hun persconferentie twee weken terug, op richting paars. Open VLD en sp.a zijn beiden voorstander van de postsite voor het NAC. Tussen de regels door zegt dit ook iets over een mogelijke coalitie in Aalst. Sp.a wil immers besturen met partijen die vooruit willen vooral op het vlak van Ruimtelijke Ordening en steken niet onder stoelen of collegebanken dat schepen van Bart Van Lysebeth(CD&V) op ruimtelijke ordening daar net een probleem is.

Dit wil niet zeggen dat er al een volledig voorakkoord is. De partijen spreken achter de schermen, weet Belg.be uit goed ingelichte bron, maar de gesprekken vlotten niet zoals het moet. Maar er is nog tijd… 14 oktober is in de politiek een eeuwigheid, en het bestuursakkoord moet maar tegen Kerst klaar zijn… al zal men niet wachten tot dan om een burgemeesterskandidatuur door te sturen naar de gouverneur.

Alle partijen, op Groen na, vinden dat de grootste coalitiepartner de burgemeester mag leveren. M.a.w. als N-VA de grootste wordt, maar Jean-Jacques De Gucht heeft van alle burgemeesterskandidaten de meeste voorkeurstemmen, is hij bereid de burgemeesterssjerp aan N-VA te laten. Alleen Groen vindt dat het niet persé de grootste fractie moet zijn. Ziet Andreas Verleysen zichzelf als compromisfiguur tussen twee groten, nu hij droomt van drie zetels… of legt hij als dokter vanuit de oppositie de vinger zes jaar op de wonde?

Uittredend burgemeeester Uyttersprot wil niet spreken over de postjes. Ja, de kans dat CD&V de grootste coalitiepartij van Aalst wordt na 14 oktober is miniem… maar zeg nooit nooit in de politiek. De Aalstenaar schudt de kaarten, en ze kunnen schudden… dat bewezen de verkiezingen van 2006. Ze verplichtten toen de aartsvijanden paars en CD&V samen te zitten… we hebben het zes jaar mogen aanschouwen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here