Debat over toekomst Academie Aalst: A Public School By a Public Team

Aalst. (redactie/mas) Vrijdag 5 oktober om 20 uur is er in Netwerk een publiek debat over de nieuwbouw voor de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten aan de kant van de Nieuwbeekstraat. Deze meeting is niét georganiseerd door het stadsbestuur, uiteraard niet, want over grote projecten wordt in Aalst niet gedebatteerd met de bevolking.

Karel Nijs van Groen laat naar aanleiding van dit debat via Facebook weten: “U kreeg geen inspraak over de bouw van het “Grand Café” (500m2) en de al even dwaze “Stadswinkel” op onze Hopmarkt, geen open vergadering over de heraanleg van Werfplein of Stationsplein als stenen woestijnen. Geen maquettes van de ontwerpen, geen enquête, geen kans om alternatieven te bespreken, noppes……”

Nijs vervolgt: “Nu wil de stad de nieuwe vleugel van de Academie bouwen naar een ontwerp van één enkele stadsarchitecte, zonder te luisteren naar de behoeften van de leerkrachten en studenten, zonder de mensen uit de buurt mee te laten praten. (nvdr: zie artikel op Belg.be over het dossier Academie, een processie van Echternach?) Een zeer discutabel ontwerp waar men dus alweer niet over mag discuteren.

Integendeel: leerkrachten die inspraak vragen, alternatieve voorstellen formuleren, worden door het stadsbestuur afgedreigd met tuchtsancties als ze over deze kwestie “in het publiek” iets zeggen, op een website bijvoorbeeld. Stadspersoneel moet in Aalst immers volstrekt “loyaal” zijn tegenover autoritaire beslissingen die het algemeen belang niet dienen.
Daarom verdienen deze initiatiefnemers actieve steun: een publiek debat over de nieuwbouw van een publieke school. Een elementaire vorm van democratisch bestuur. Op vrijdag 5 oktober doen die Aalstenaars dus zelf wat het stadsbestuur al een jaar geleden had moeten doen.”  aldus de groene Aalstenaar.

Het belooft een boeiend debat te worden. Welke politici steken hun nek uit?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here