Wij Brusselaars, et alors? dagen Brussel uit

Brussel – september 2012. Op donderdag 27 september pakt het Brusselse collectief ‘Wij Brusselaars’ haar vierde en laatste uitdaging aan, en dit opnieuw met een actueel thema: ‘Ruimte’. Brussels burgemeester Freddy Thielemans en Livia de Bethune (Sum Research) trekken de avond op gang en laten elk hun licht schijnen over prangende vragen rond ruimte in Brussel. Joost Vandecasteele zorgt voor een kritische reflectie achteraf. Opnieuw vertrekken Wij Brusselaars van de vraag hoe de Brusselse troeven te benutten zodat alle inwoners fier zijn op hun stad!

De inrichting van de publieke ruimte in de stad is vaak de inzet van verhitte debatten en botsende belangen. De ene wil gemakkelijk kunnen parkeren, de andere wil veilig en vlot met de fiets door de stad kunnen laveren. De ene wil alles volbouwen, de andere wil de laatste open ruimte als park inrichten. De ene wil autovrije pleinen, de andere zonder omwegen vlot op zijn bestemming geraken. Zelden is er consensus, compromis des te meer.

De vierde editie van Wij Brusselaars gaat over RUIMTE in de stad. Voor deze gelegenheid hebben we Dhr. Freddy THIELEMANS, burgemeester van de Stad Brussel te gast. Als burgemeester van de grootste gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet hij alle belangen die spelen over de inrichting van de publieke ruimte trachten te verzoenen. Hij wordt hierbij uitgedaagd door Livia DE BETHUNE, architecte van het studiebureau Sum Research. Sum maakt als onderzoeksbureau masterplannen voor hele wijken, doet mobiliteitsstudies of ontwerpt gebouwen. Bekende voorbeelden zijn Place Jordan, metro De Brouckère of de Sint-Katelijne kerk.

Met het initiatief ‘Wij Brusselaars, et alors’ buigt het collectief ‘Wij Brusselaars’ zich over 4 uitdagingen voor Brussel. Naast het Brusselse citymarketingbeleid (2 februari 2012), ‘veiligheid in Brussel’ (3 mei 2012) en ‘onderwijs in Brussel’ (14 juni 2012) komt nu het laatste thema aan bod. Telkens daagt een vooraanstaand expert in de sector een Brussels notabele uit voor een grondig interactief debat, ook met het publiek.

Met deze uitdagingen wil het collectief een gevoelige snaar raken in een visie op de toekomst van Brussel als internationale stad, groeiende metropool en als belangrijkste regio in België. Het verslag van deze avonden en het slotdebat moet een leidraad worden voor een ‘Brussel van de toekomst’.

Wie zijn ‘Wij Brusselaars’?

Dit Brusselse collectief bestaat uit 4 jonge Nederlandstalige geëngageerde en kritische Brusselaars, die uit overtuiging de kaart van Brussel trekken, maar desondanks ook een positieve drang tot verandering als drijfveer hebben. Filosoferen aan de toog of keukentafel is leuk, maar ‘wat doen we ermee?’

Uitdaging 4 : Fier op Brussel – Ruimte
Donderdag 27 september 2012 20u
Locatie: Ritscafé, Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
De uitgedaagden: Freddy Thielemans (Burgemeester Stad Brussel) en Livia de Bethune (Sum Research)
Moderator: Xavier Taveirne (Radio 1)
Kritisch oog: Joost Vandecasteele
Gratis ingang en open voor al wie Brussel wil uitdagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here