Volvo met hartslagsensor

De nieuwstrein die voorafgaat aan het autosalon van Genève (vanaf 28 februari) begint stilaan onder stoom te komen. Vandaag kondigde Volvo zijn nieuwe S80 aan. Het topmodel van de Zweedse constructeur staat in de startblokken met een combinatie van luxe en power. De Volvo S80 kreeg een compleet nieuw interieur, dat voortborduurt op het minimalistische, typisch Scandinavische concept dat de Zweedse constructeur reeds introduceerde in de S40 en V50.

De tweede-generatie S80 is de eerste sedan in het Volvo-gamma die kan worden uitgerust met Volvo's compacte V8-motor. De krachtbron, die zijn debuut beleefde in de Volvo XC90, is 315 pk sterk en heeft een maximumkoppel van 440 Nm. Met vier katalysatoren en geavanceerde elektronica is het een van de schoonste achtcilinders op de markt.

In de S80 debuteert ook Volvo's compleet nieuwe zescilinder benzinemotor, die door zijn compacte bouwwijze ongeveer even groot is als de bekende vijfcilindermotoren van Volvo. Deze zes-in-lijn wordt gekoppeld aan een zestrapsautomaat, waarvoor ruimte is ontstaan doordat het nokkenasaandrijfmechanisme grotendeels in het blok is geïntegreerd. De nieuwe zescilinder heeft een inhoud van 3,2 liter en levert 238 pk. Het motorengamma voor de nieuwe Volvo S80 bestaat voorts uit een 200 pk sterke 2,5-liter vijfcilinder low pressure turbo krachtbron met een maximumkoppel van 300 Nm en Volvo's nieuwste D5 vijfcilinder turbodiesel, goed voor 185 pk en 400 Nm. Vooralsnog kan binnen het S80-gamma alleen de V8-krachtbron worden gecombineerd met vierwielaandrijving. Optioneel komt voor de nieuwe S80 ook het 'actieve' Four-C chassis beschikbaar, dat de instelling van het onderstel automatisch aanpast aan de rijomstandigheden. Volvo's DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) behoort tot de standaarduitrusting.

[img]www.belg.be/ws/voertuigen/volvohart2.jpg[/img]

Ook op het vlak van de veiligheid trekt de S80 alle registers open. Het is de eerste Volvo die uitgerust kan worden met Adaptive Cruise Control (ACC) met Collision Warning (CW) en Brake Support (BS). ACC zorgt ervoor dat de S80 automatisch dezelfde, van tevoren ingestelde afstand bewaart tot voorliggende auto's.

Zelfs als de ACC niet in gebruik is, wordt de bestuurder als hij een voorligger te dicht nadert, gewaarschuwd door een geluidssignaal en alarmlicht (CW). Tegelijkertijd wordt het remsysteem automatisch voorbereid op een geoptimaliseerde noodstop (BS). Tevens zal de nieuwe S80 kunnen uitgerust worden met 'actieve' bi-xenonkoplampen. Deze draaien mee in de richting waarin de auto wordt gestuurd, zodat bochten altijd goed worden verlicht.

Een absolute primeur in optie in de S80 is de Personal Car Communicator (PCC). Het is een afstandsbediening die een aantal intelligente functies kent. Met de PCC kan een bestuurder bijvoorbeeld op afstand checken of de auto is afgesloten en of het alarm is geactiveerd. De PCC kan door middel van een 'hartslagsensor' zelfs detecteren of er zich op dat moment een persoon in de auto bevindt. De nieuwe Volvo S80 komt in juni van dit jaar bij ons op de markt.

Surf ook eens naar http://www.auto-test.be

[img]www.belg.be/ws/voertuigen/volvohart3.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here