Huldiging zorgboergezin van het jaar 2012, in Aalst-Meldert.

Aalst. (redactie) Kwetsbare mensen hebben het moeilijk om te participeren aan onze drukke en veeleisende maatschappij. Voor personen met een psychiatrische ziekte, of mensen met een mentale beperking is gaan werken soms te hoog gegrepen. Op een zorgboerderij kunnen zij wel meehelpen volgens hun eigen mogelijkheden en op hun eigen ritme.

In 2012 gingen reeds meer dan 350 mensen in de loop van het jaar meehelpen op één van de 155 actieve zorgboerderijen in Oost-Vlaanderen. Het voorbije jaar deden niet minder dan 90 Oost-Vlaamse welzijnsvoorzieningen een aanvraag voor één of meerdere cliënten.

Dit jaar zet Groene Zorg Oost-Vlaanderen – een project i.s.m. Steunpunt Welzijn, Landelijke Gilden en Steunpunt Groene Zorg – opnieuw een bijzonder zorgboergezin in de kijker : Luc De Neef en Sonja Moens uit de Kammenkouterstraat te Meldert laten reeds vier jaar kwetsbare personen participeren op hun preibedrijf. Ze werken samen met Levensvreugde Verblijven, een voorziening voor mensen met een mentale handicap.

Wekelijks komt een groepje mensen met een mentale handicap meehelpen op het erf, en in de loods. Kenny, komt er 4 keer per week meehelpen aan de kuismachie. “Ik kom hier heel graag werken. Ik doe het werk graag. Vroeger verveelde ik mij, nu kan ik bezig zijn en onder de mensen komen Bij Luc en Sonja voel ik mij op mijn gemak.”

Sonja en Luc doen dit met hart en ziel: “Maar het geeft ons veel volgdoening om mensen uit de buurt te kunnen helpen. Wij je niet sociaal ingesteld bent, moet je er niet aan beginnen. We prijzen onszelf gelukkig dat we dit werk
mogen doen.”

Kathleen, jobcoach van Levensvreugde Verblijven: “Luc en Sonja doen fantastisch werk voor onze mensen. Wij zijn heel blij dat wij met hen kunnen samenwerken. Voor onze doelgroep is dit een grote
meerwaarde.”

Deze 10e huldiging van de Oost-Vlaamse zorgboer van het jaar, staat in het licht van het werken aan een warme en solidaire samenleving in de Faluintjesregio (Herdersem, Moorsel, Baardegem, Meldert). In de landelijke streek dicht bij Aalst leeft heel wat sociaal engagement: de zorgboerderijen zijn hiervan een mooi voorbeeld.
Er zijn er 4 in de Faluintjesregio. Zij tonen dat sociale inzet in de eigen buurt het verschil kan maken. Dit is juist één van de doelstelingen van het project “Fa-Sleutels”: het warme hart van de Faluintjes zichtbaar maken.

“Fa-Sleutels” is een deelproject in het project STRO (Samen Terug de boeR Op). Dank zij een uitgebreid samenwerkingsverband is de Faluintjesregio erkend als Europees pilootgebied inzake zorg en solidariteit: Steunpunt Welzijn vzw, Groene Zorg Oost-Vlaanderen, Landelijke Gilden vzw, Steunpunt Groene Zorg en OCMW Aalst, de Europese Commissie (EFRO), Heemkundige kring Faluintjes, VVV De Faluintjes en Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

Luc en Sonja vinden een goede relatie met de ruimere gemeenschap heel belangrijk, want hun preibedrijf doet eveneens aan verbredingsactiviteiten: zorgboerderij, educatie, hoevewinkel, feestjes… Daarom organiseren zij een opendeurdag voor het grote publiek. U kunt er kennisamken met de wereld van de preiteelt, met preihapjes en drankjes, met uitleg over de werking en activiteiten, en natuurlijk de huldigingsplaat “Zorgboergezin van het jaar 2012” gaan bewonderen. Een aanrader!

Opendeurdag op zondag 21 oktober in de namiddag : iedereen is welkom vanaf 13u30 in de Kammenkouterstraat 80 te Meldert.

Meer info : www.groenezorg.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here