Aalst houdt niet van nieuwkomers.

Aalst. (redactie/DeMorgen) Minderheden zijn over het algemeen in Aalst niet graag gezien. En het gaat dan niet alleen om inwoners uit de enclave Dendermonde. Nergens in Vlaanderen denkt men zo negatief over nieuwkomers uit andere landen. Dit blijkt uit verschillende studies, begeleid door de politicologen Herwig Reynaert (Ugent) en Patrick Stouthuysen(VUB).

In 2011 werd in de centrumsteden gepeild naar de houding tegenover ‘andere culturen’. Die was nergens zo negatief als in Aalst.Was onbekend onbemind in de ajuinstad? Wat iedereen in de stad aanvoelt, ook zonder studies, is dat er werk aan de winkel is. Niet enkel lessen Nederlands, maar ook in de weekends mogelijkheden Nederlands te oefenen. Met wat meer flexibiliteit in bepaalde sectoren moet dit toch mogelijk zijn.

Casa del Mundo is schattig, maar er zullen volksere projecten nodig zijn in Aalst om het ‘gluren bij de buren’ te vergemakkelijken. Aalstenaars die nieuwe Aalstenaars leren kennen, maar ook, nieuwe Aalstenaars die ontdekken wat de plaatselijke gewoontes en cultuur is. Dat wij leren couscous eten is ok, maar het zou goed zijn dat de nieuwe Aalstenaars ook leren wat pannenkoeken en hutsepot zijn.

Het blijft een moeilijk verhaal. Zelfs in het buurthuis op de Hertshage is het nog teveel een of-of verhaal, en te weinig een en-en verhaal. Op een moederdagfeest met culturele optredens van nieuwe  culturen, zie je zo goed als geen oude rechteroeverbewoners. Op een leuke avond met travestie en zang zie je zo goed als geen nieuwe rechteroeverbewoners. Er is nog veel werk aan de winkel. Alle stadsdiensten en verenigingen zullen nog meer moeten samenwerken om er een succesverhaal van te maken.

Burgemeester Uyttersprot(CD&V) reageert in De Morgen. “Aalst onverdraagzaam? Ik ken de inwoners zeer goed. (nvdr. En de inwoners beginnen haar stilaan ook goed te kennen) De slechte score heft alles te maken met de nabijheid van Brussel. Aalst trekt minderheden uit de hoofdstad aan , vaak mensen die geen moeite doen zich te integreren. Ook daar moeten we meer werk van maken, bijvoorbeeld door in het weekend taallessen te organiseren.”

Op 14 oktober om 17 uur zal blijken hoe onverdraagzaam de Aalstenaars zijn, als de uitslag van de kiezing bekend is… (mas)

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here