Allochtoon, mongool, schoenzool, wat is het verschil ?

Een woord is maar een opsomming van een aantal lettertjes na elkaar en heeft op zich geen betekenis. Het woord krijgt pas een betekenis als we een link maken tussen het woord en het andere. Dus als ik zeg dat een koe, een kip is, dan melken we vanaf vandaag de kippen.

Over het gebruik van het woord ‘allochtoon’ is een discussie ontstaan sinds De Morgen woensdagavond besloot het woord niet meer te gebruiken.

Velen vinden het woord ‘allochtoon’ een gruwelijk woord, het is niet het woord dat gruwelijk is, het zijn de mensen die het woord ‘allochtoon’ misbruiken, verkrachten en er een gruwelijke betekenis aan geven. Het oud-Grieks woord, letterlijk vertaald betekent “van een ander land”. Dus in een ander land zijn we ook een allochtoon. Wat is daar verkeerd aan?

Waarom het moeilijk maken als het gemakkelijk ook kan, iemand die naar België komt om er te wonen en zich aanpast naar onze westerse cultuur en normen is een Belg. Iemand die zich niet aanpast en zichzelf marginaliseert, of dit nu een Turk, Marokkaan of Fransman is maakt niet uit, is een allochtoon.

Tot slot, een ander voorbeeld: “mongool” heeft ook verschillende betekenissen, moeten we daarom het woord mongool veranderen in schoenzool? Wat maakt dat uit om het woord te veranderen als de achterliggende betekenis hetzelfde blijft en mensen het woord in verkeerde context gebruiken.

Wanneer gaan we stoppen met zandkorrels tellen in de woestijn en ons bezig houden met de echte waarden van het leven.

Ter verduidelijking van het woord “Mongool” (bron Wikipedia)

Mongolen, een etnische groep ontstaan in een gebied dat tegenwoordig Mongolië en delen van Rusland en China omvat;
Mongoolse Rijk, historisch land, gesticht door Dzjengis Khan
Syndroom van Down, een chromosomale afwijking bij mensen waardoor, onder meer, het gelaat een oppervlakkige gelijkenis krijgt met die van het Mongoolse ras;
Scheldwoord, een woord dat een belediging beoogt van de persoon tegen wie het geuit wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here