Gentse Horeca Uitbatersdag kent bescheiden succes

Horeca speelt in de lokale en toeristische economie een niet te onderschatte rol. Zo stelt de Gentse horeca ongeveer 3.500 personen rechtstreeks tewerk. De soms onregelmatige uren, de werkdruk en de hoge graad van specialisatie maken dat niet iedere vacature snel ingevuld wordt. Daarom voerden de stad Gent en haar partners een grondige analyse uit naar de werkgelegenheid in de horeca. De studie wijst uit dat restaurants een goede personeelsbezetting hebben, beter dan hotels. De sector stelt voornamelijk vrouwen en deeltijdsen tewerk en wie een dagje ouder wordt mag het wel vergeten. Jong en flexibel zijn is de boodschap.

Een ander punt is het kenbaar maken van de verschillende diensten en hun werking aan de geïnteresseerden. Gent organiseerde daarom voor de derde maal de Horeca Uitbatersdag. Horecauitbaters, scholieren en beroepsmensen konden er informatie verzamelen aan een twintigtal infostanden. Er waren ook zes infosessies over actuele onderwerpen zoals aanwerving, toegankelijkheid maar ook over brandveiligheid en economische maatregelen.
Brandweer en politie, maar ook de Diensten Economie, Financiën, Toerisme en de Milieudienst lieten zich van hun beste kan zien. Het Stadslabo en de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap gaven ook heel wat nuttige informatie. Maar horecamensen komen met heel wat andere organisaties in contact: Economische Inspectie, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, Horeca Vlaanderen, de Kansspelcommissie, Gom, SABAM, Sociale Inspectie, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, Horecavorming, Gent geniet gezond en Honebel gaven voluit informatie over knelpunten binnen de diverse vakgebieden.

Toch lag het bezoekersaantal lager dan vorig jaar, blijkbaar schortte er iets aan de formule. Horecacoach Bart Inghelbrecht: "We mogen niet vergeten dat we in het internettijdperk leven, veel mensen halen hun informatie van gespecialiseerde internetsites, sites die zowel wij als de overheid ten volle gepromoot hebben. Bovendien behandelde de Dienst Economie in de loop van het jaar heel wat vragen. Ik heb weet van een tachtigtal afgehandelde dossiers en ik heb dat liever dan een veelvoud aan nieuwsgierige beursbezoeker". Volgens de horecacoach lag het succes van vorig jaar ook aan de invoering van een strenge brandpreventie na enkele spectaculaire branden in Gentse handelszaken, het schokeffect was toen erg duidelijk. Dat goede brandpreventie en uitgebreide veiligheidsmaatregelen echt nodig zijn bleek uit de boeiende voorstelling over brandveiligheid in de horeca van kapitein Marc Baekelant van de Gentse brandweer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here