Klasbak On tour voor rookvrije scholen

Het Lokaal Gezondheidsoverleg Gent (LOGO Gent) voerde sinds zijn oprichting vijf jaar terug al heel wat verrassende acties rond gezondheid. Luis ze erin, Spiegelingen en Buste-houder, Tutti Frutti, Rookvrije Klassen, Gent Geniet Gezond. Het zijn een voor een geslaagde campagne's die vaak moeilijke gezondheidsthema's behandelen. Met de actie KLASBAK wil LOGO samen met alle scholen in Gent werk maken van een rookvrije schoolomgeving. Het aantal rokers mag nu sinds 2004 in vrije val zijn, toch zijn er meer rokers in grote steden en onder de jongeren. Liefst één op tien rookt zijn eerste sigaret op de lagere school. In het secundair onderwijs geven 7 op 10 jongeren aan dat er wordt gerookt op school.

Vanaf 1 januari geldt een nieuwe tabakswet. Rookvrije scholen creëren vraagt echter een ernstige gedragsverandering. Gent wil nu de eerste stad in Vlaanderen worden met een rookverbod voor alle scholen. LOGO ging daarom in overleg met vertegenwoordigers van alle netten om werk te maken van rookvrije scholen in Gent. Om leerlingen en personeel voor te bereiden op de totale rookstop werd een werkgroep opgestart. Er werd gekozen voor het positieve effect van een rookvrije omgeving.

Marleen Roesbeke van LOGO: "De nieuwe wetgeving roept heel wat vragen op. Roken op school, roken op stage, wat met rokende ouders op school? Wat doe je er mee? Met de brochure 'Als de rook uit je school is verdwenen' worden heel wat vragen beantwoord". LOGO kreeg voor het samenstellen van deze brochure medewerking van verschillende overheidsdiensten en het departement Onderwijs van de Stad Gent gaf een financieel duwtje in de rug. Resultaat is een brochure die de officiële leidraad is voor alle Vlaamse scholen.

Vanaf vandaag 6 februari gaat het KLASBAK team op stap met de bakfiets naar 16 scholen. Deze scholen krijgen bezoek van de Klasbakkers met hun bakfiets en actiemateriaal. Hoogtepunt wordt het bezoek van KAA Gent spelers Mbark Boussoufa Edinç Kurtulus aan de Visitatie Mariakerke (Zandloperstraat) donderdag om 14 uur geven ze er de aftrap van het tabaksbeleid op school. Juf Tilly Strubbe van het PHTI: "Het waren de leerlingen van het 5de jaar Onthaal en Public Relations die het bezoek organiseerden en op zoek gingen naar een BV om als boegbeeld van de campagne te dienen".

Drijvende kracht Marleen Roesbrugge: "Belangrijk is dat de hele campagne in een positieve sfeer verloopt. Alle scholen die men contacteerde zijn in orde met de nieuwe tabakswet en veel scholen maken werk van een 100% rookvrije school.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here