Stad Brussel spreekt de rokers aan .

aalst. (redactie)  Teneinde een zo groot mogelijk aantal rokers te sensibiliseren rond de problematiek van sigarettenpeuken die de openbare ruimten vervuilen zullen de bemiddelaars van de dienst Netheid vanaf maandag aanstaande zak-asbakken uitdelen in de Nieuwstraat.

De bemiddelaars van de dienst Netheid van de Stad zullen de rokers op een sympathieke manier aanspreken op maandag 24 september, dinsdag 2 oktober en vrijdag 5 oktober in de Nieuwstraat tijdens de lunchpauze. Het doel : herhalen dat het weggooien van sigarettenpeuken een onburgerlijk gedrag is dat beboetbaar is aan een heffing van 50€, en dat er vooral alternatieven bestaan. Eens volledig uitgedoofd is de sigaret een afvalsobject zoals een ander en kan het dus in de vuilnisbak worden gegooid. En voor diegene die het wensen hebben we zelf zak-asbakken.

« Deze actie is sympathiek en doelgericht het doel gaat niet om zoveel mogelijk zak-asbakken uit te delen. De bemiddelaars geven voorrang aan de kwaliteit van de dialoog. Wij doen dit elk jaar tijdens de dag van de Netheid of ter gelegenheid van Brussel Bad en het onthaal is steeds zeer positief » heeft Karine Lalieux (PS), Schepen bevoegd voor Openbare Netheid, uitgelegd.

Er werden al drie uitdeelcampagnes van zak-asbakken georganiseerd tijdens de maand juni, dit gevolgd door bekeuringsacties. Sinds oktober 2007 hebben 1.151 personen een gemeentelijke heffing ontvangen voor het wegwerpen van een sigarettenpeuk op de openbare weg.

Het uitdelen van deze asbakken is geen alleenstaande actie maar ze maakt deel uit van de dagelijkse sensibilisering door de bemiddelaars van de netheid. Bovendien werden er andere acties om te strijden tegen deze problematiek op touw gezet tijdens deze legislatuur, zoals het plaatsen van asbakken voor elke administratie van de Stad, of nog de sensibiliseringsactie van de restaurantuitbaters in samenwerking met de Horecafederatie van Brussel.

Vandaag wenst de Schepen nog verder te gaan en gooit ze twee voorstellen op tafel.  Enerzijds de hotels, cafés en restaurants verplichten om asbakken te plaatsen aan de ingang van hun zaak. Anderzijds een aanpassing van het « Terrasreglement » uit te voeren om de verplichting tot het plaatsen van asbakken op de tafels in te voegen.

« Deze twee voorstellen, verbonden aan het rookverbod in openbare ruimten, zullen een sterk signaal geven naar de rokers toe om de sigarettenpeuk niet meer op de grond te gooien, zoals meestal nog het geval is vandaag » heeft Karine Lalieux nog uitgelegd.    

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here