Nieuwkomers 14/10: Frans Penne (Open-Vld)

Aalst(redactie/mas) Met stip binnengekomen op 5, Frans Penne van de Open VLD. Frans van de  nv Penne, een Aalsters familiebedrijf dat in 1963 werd opgericht. In 1974 vestigde het bedrijf zich op het Wijngaardveld. Frans Penne stond mee aan de wieg van de vzw Wijngaardveld, en u werd prompt aangeduid als voorzitter.

We treffen Frans op een terras in de Korte Zoutstraat. “Waarom mijn kandidatuur op de lijst “open VLD”? Omdat ik het liberale gedachtegoed, ook in moeilijke tijden, steeds loyaal genegen ben gebleven. Het respect voor en de vrijheid van het individu, de vrije meningsuiting, de vrije markt en de aversie voor overdreven regelgeving en betutteling van de overheid zijn thema’s die me nauw aan het hart liggen. Ik kan mij niet vinden in het gedachtegoed van andere partijen die voor alles wat fout loopt een schuldige zoeken zonder stil te staan bij wat ze zelf kunnen  doen om de kwaliteit van de organisatie van onze stad te verbeteren. Omdat , wanneer me gevraagd wordt verantwoordelijkheid op te nemen, ik niet onverrichter zake aan de klaagmuur kan blijven staan.”

Je hebt wel een eigen visie over de toekomst van de stad. “Ach weet je, Omdat ik vind dat de achterstand, die onze stad Aalst in vergelijking met andere Vlaamse centrumsteden heeft opgelopen, nu maar eens moet stoppen en er werk moet worden gemaakt van een inhaalbeweging. Aalst heeft veel troeven maar mist de sterke politieke figuren die onze zaak ook op gewestelijk en nationaal vlak kunnen bepleiten. De voorbeelden van steden waar dit wel het geval is zijn legio.”

Zijn grootste fan, zijn zoon, haalt een lekkere koffie in Café Soleil. Hij leert nu al de knepen van het campagnevoeren. Maar Frans is niet te stoppen. “Omdat de marginalisering en verpaupering van onze stad een halt moet  worden toegeroepen. Doelgerichte investeringen en een doordachte spreidingspolitiek moeten de huidige gettovorming in bepaalde wijken ombuigen naar een vorm van modern urbanisme waar het voor eenieder aangenaam en veilig vertoeven is. Integratie en kennis van de Nederlandse taal zijn de maatschappelijke plichten om zijn rechten in onze samenleving te kunnen laten gelden.”

We zitten niet toevallig in de Korte Zoutstraat. Eén van de moeilijkste centrumstraten op linkeroever om handel te drijven. “Ik steek politiek mijn nek uit omdat ik de kleinhandelszaken in het centrum van de stad wil bijstaan in hun concurrentiestrijd met de baanwinkels in de rand  en het sterk opkomende “online” winkelen. Deze handelszaken, die het hart van de stad vormen,  moeten wij voorzien van gelijke wapens. Er is nood aan een doordacht parkeerbeleid met meerdere centrumparkings en parkeerroutes voorzien van elektronische bewegwijzering om de klant zo dicht mogelijk bij zijn doel te brengen.”

In één adem gaat hij verder: “De Hopmarkt-parking is een eerste hoopgevend initiatief maar biedt evenwel historisch gezien geen capaciteitsuitbreiding. Nu reeds worden enkele winkelstraten met leegstand en teruglopende handelshuurprijzen geconfronteerd. Belangrijk hierbij is te erkennen dat zonder kleinhandelszaken het stadscentrum de facto ophoudt te bestaan. Om de beleving van het winkelen in de binnenstad te verbeteren  moet ook het veiligheidsgevoel van de bezoekende klant door middel van meer politie in het straatbeeld, camerabewaking en verhoogde sociale controle door het promoten van wonen in de winkelstraten bevorderd worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here