Ongewenst seksueel gedrag in het onderwijs

Ongewenst seksueel gedrag in het onderwijs – waar ligt de grens: Bijna drie kwart van wie zich ongewenst seksueel gedraagt op school is een medeleerling, zeggen Greetje Timmerman en Cristien Bajema van de Rijksuniversiteit Groningen in hun onderzoek 'Ongewenst seksueel gedrag in het voortgezet onderwijs. Negen procent van de jongeren had ooit te maken met seksueel geweld, aanranding of verkrachting.

Seksueel geweld gebeurt in één procent van de gevallen op school. Evenveel meisjes als jongens rapporteren dit. Acht procent van de gerapporteerde gevallen van seksueel geweld gebeurt echter buiten de school.

Getuigenissen: van subtiel naar vulgair

"Kom maar aan bord, dat we je schoon kontje nog eens kunnen bewonderen', krijgt Dorien (15) van haar leraar te horen. Voor Dorien is de opmerking ongewenst. Ook al is het maar een vorm van 'mild' ongewenst seksueel gedrag, toch gaat de leraar over de grens. Wat kan Dorien daartegen doen? Hoe kunnen scholen ongewenst seksueel gedrag voorkomen? Wanneer gaat het van kwaad tot erger? En wat ruist er onder de tafel in de lerarenkamer?

Evelyn (33) is lerares in een secundaire school. Al een hele tijd benadert een mannelijke oudere collega haar. Hij komt haar altijd 'toevallig' na schooltijd tegen en dringt dan altijd erg aan om samen 'gezellig' iets te gaan drinken. Hij is een vlotte praatjesmaker, maar schuine moppen en zijn eigen seksleven zijn vaker het enige onderwerp van zijn gesprekken.

Evelyn wijst hem af, maar zijn avances worden met de dag heviger. Hij wacht haar op tussen de lesuren, dringt zich op, telefoneert en begint zelfs te dreigen als ze niet ingaat op zijn avances. Evelyn dient klacht in bij de directie, maar die wil er niet in tussenkomen. Evelyn krijgt de naam van een 'kruidje-roer-mij-niet' te zijn. Ze gaat met ziekteverlof.

'Bij de eerste dans legde de leraar zijn ene hand op mijn rug en de andere op een plaats waar het niet mag, op mijn billen', zegt Joke (13) in haar versie over de gebeurtenissen op de afscheidsfuif van de bosklas. 'Hij probeerde me een kus te geven en zei dat ik een mooi meisje ben.

Roger (14) terroriseert seksueel de meisjes van zijn klas. Hij raakt ze aan op intieme plekken, toont zijn piemel tijdens de les en verkoopt vuile praat. Deze situatie is al twee jaar aan de gang. De meisjes durven niet klagen.

Waar naartoe met een klacht?

Personen met een klacht rond ongewenst seksueel gedrag kunnen telefonisch contact opnemen met Limits vzw.

De emotionele opvang staat hierbij centraal. Maar je kunt er ook terecht voor informatie en advies. Scholen kunnen een gratis draaiboek aanvragen dat ze helpt bij het behandelen van een klacht.

Meer info bij :

Ongewenst seksueel gedrag en pesten op school en werk – Limits vzw – Heistraat 338 – 2610 Wilrijk – tel. 016 815 209 of 03 825 45 27

www.limits.be

Surf ook eens naar www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here