Spotprenten over Mohammed

Het getuigt niet erg van een 'verlichte geest' als ook Belgische hoofdredacteuren en moraalfilosofen het publiceren van spotprenten over Mohammed dagelijks blijven verdedigen als iconen van de zo geroemde Westerse persvrijheid. Er worden appelen met citroenen vergeleken. Als zij dan dreigbrieven krijgen is dat niet te verwonderen.

Ook het Vlaams Belang voert de persvrijheid en vrije meningsuiting hoog in het vaandel ! Hoewel ze al voor veel onrust en nervositeit hebben gezorgd. Waar ligt dan uiteindelijk het verschil tussen lachen met de holocaust en met de Profeet ? Alles moet toch kunnen owv. De persvrijheid en de vrije meningsuiting ?! Er zijn tal van thema's die in eigen land ook niet door de perscensuur van sommige persmagnaten à la Berlusconi komen. Dat men die eigen heilige huisjes dan eens beschimpt ? Verstandige mensen, die zich bovendien opwerpen als intellectuele standaard, houden best hun mond en giftige pen over religie.

Godsdienstoorlogen hebben we al genoeg gehad. Met intimiteiten van politici én godsdienstbeleving drijf je niet de spot om gewoon een krant te vullen en publicitair te scoren, zoals dat tegenwoordig 'in' blijkt te zijn. In elke Vlaamse klas hangt er ook nog een kruisbeeld, waar niet mee gelachen wordt. Laat aub ieder zijn geloof, ook al vind je zelf dat sommige dogma's belachelijk zijn. Nog geen vijftig jaar geleden kenden we hier ook nog godsdienstfanatisme. O wee, als er toen iemand zou gelachen hebben met 'Alles voor Vlaanderen en Vlaanderen voor Christus' !

Inmiddels zijn er al een tiental doden gevallen voor deze Deense prenten. Laat ons dringend enkele cartoons maken die de verzoening en de tolerantie tussen mensen, rassen en godsdiensten hertekenen…

Bob Vansant
psychotherapeut-auteur
Website www.bobvansant.be
03 / 226.43.15

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here