NEGEN VLAAMSE FILMS OP FILMFESTIVAL GENT.

 Aalst. (redactie/mas) Het beste bewijs dat het goed gaat met de Vlaamse film: voor de 39e editie heeft het Filmfestival Gent er een recordaantal op het programma staan. Films in alle maten en gewichten, in alle stijlen en genres, voor alle mogelijke (doel)publieken.

‘The Broken Circle Breakdown’, de vierde langspeelfilm van Felix van Groeningen, opent het 39e Filmfestival Gent, zowel in Kinepolis als in de Theaterzaal van Vooruit. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Johan Heldenbergh dat twee jaar geleden in Vooruit te zien was. Heldenbergh speelt ook in de film de hoofdrol, samen met Veerle Baetens. ‘The Broken Circle Breakdown’ gaat over de verrassende liefde tussen tattooshopuitbaatster Elise en bluegrassmuzikant Didier. Wanneer ze elkaar ontmoeten slaat de vonk meteen over, maar jaren later, wanneer hun dochtertje Maybelle ernstig ziek blijkt, drijven onderliggende verschillen genadeloos boven. De film is een intens drama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook niet.

Het Belgisch-Amerikaanse regisseurskoppel Peter Brosens en Jessica Woodworth, bekend van de poëtische pareltjes ‘Khadak’ en ‘Altiplano’, voeren ons in hun derde langspeelfilm mee naar een post-apocalyptische wereld. In ‘Het Vijfde Seizoen’ (La Cinquième Saison) volstrekt zich immers een bijzondere natuurramp. Na de winter weigert de lente haar intrede te doen: bijen verdwijnen, koeien geven geen melk meer en gewassen willen niet meer groeien. Hongersnood is het gevolg, dus besluit de bevolking van een klein Belgisch dorpje in de Condroz op zoek te gaan naar de schuldige. ‘Het Vijfde Seizoen’ rijgt momenteel de nominaties voor prestigieuze filmfestivals aan elkaar. Behalve Venetië en Toronto zal de film ook te zien zijn in Hamburg, Rio de Janeiro en Busan.

Verder nog: Kid van Fien Troch, Offline van Peter Monsaert, ‘Le monde nous appartient’ van Stephan Streker, ‘Welcome Home’, de eerste langspeelfilm van Gentenaar Tom Heene, De documentaire ‘Rain’ van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes, de ambitieuze muziekdocumentaire ‘The Sound of Belgium’, van Jozef Devillé, ‘Dave’ van Wim Reygaert en De kortfilm ‘Dood van een Schaduw’ van Tom Van Avermaet en met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here