Magnetische armbanden of gelukshangertjes werken niet

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat magneten gezondheidsklachten kunnen verhelpen. Dat staat in het Britse Medical Journal (BMJ). Wetenschappers waarschuwen dan ook dat magneetbandjes en magneet-therapieën de klachten niet wegnemen, waardoor sommige kwalen zich ongemerkt verder kunnen ontwikkelen. Zij raden mensen dan ook aan om alleen hun geld uit te geven aan middeltjes waarvan de werking wel bewezen is.

Waarom zou het werken?

Magnetische armbanden, hangers en lapjes zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Magneten zouden een heel scala aan gezondheidsklachten en ziekten kunnen verhelpen, zoals rugklachten, huidziekten, slaapstoornissen, astma, diabetes, hoofdpijn en menstruatieproblemen, maar ook bijvoorbeeld kanker. Bovendien zou het lichaam zich hiermee gemakkelijker kunnen herstellen van blessures en lichamelijke inspanning, wat vooral gunstig is voor sportprestaties.

Volgens de producenten van magnetische gezondheidsproducten en aanbieders van Magneetveld Resonantie Therapieën schuilt de kracht van magnetisme in de werking die het op bloedvaten en lichaamscellen heeft. Geladen deeltjes in het bloed zouden worden aangetrokken en weer afgestoten door het magnetische veld, waardoor de bloedsomloop toeneemt. De snellere verwerking van stoffen heeft een positief effect op het genezings- en herstelprocessen. Daarnaast zou de elektrische stroom van het magneetveld de zwakkere lichaamscellen regenereren, waardoor ze weer optimaal functioneren. Zo zouden veel verschillende aandoeningen en kwalen op een natuurlijke manier worden verholpen.

Uit een studie blijkt nu dat er helemaal geen magnetische werking op het lichaam is. Toch voelen mensen zich door het dragen van deze magnetische sieraden soms toch beter? Hoe komt dat dan?

Placebo.

De wetenschappers Flamm en Finegold ontkennen niet dat mensen die magneten dragen zich vaak wel degelijk beter voelen. Dat zou voor een deel te verklaren zijn door het placebo-effect: de mensen beelden zich alleen maar in dat de magneten werken. Daarnaast zou het komen doordat magneten worden aangetrokken door metalen voorwerpen, zodat de drager een lichte druk of aantrekkingskracht voelt. Dat versterkt het idee dat de magneet 'iets' doet.

Een van de onderzoeken waarop Flamm en Finegold zich baseren, was een experiment waarbij sommige patiënten met lichamelijke klachten een bandje met een magneet, en andere patiënten een bandje zonder magneet omkregen. Hoewel de proefpersonen zelf niet wisten dat sommige bandjes nep waren, werd er in beide groepen door veel patiënten een lichamelijke verbetering gemeld. Statistieken gaven echter geen significante verschillen aan tussen de twee groepen.

De wetenschappers vinden het niet vreemd dat de magneetbandjes zo razend populair zijn. Ze worden aangeprezen door topatleten over de hele wereld, en ook de fabrikanten zelf zetten hun product gunstig in de markt. Flamm, Finegold en hun collega's waarschuwen echter dat magneetbandjes en magneet-therapieën de klachten niet wegnemen, waardoor sommige kwalen zich ongemerkt verder kunnen ontwikkelen.

Surf ook eens naar www.hulporganisaties.be

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here