Brandweerkorpsen leveren hulpverlening over de grens

Aangezien hulpverleningen steeds complexer worden stijgt de noodzaak aan een goedwerkend grensoverschrijdend verkeer van gezondheidszorg, politie, justitie en brandweer. Daarom zullen Gent, Zelzate en Terneuzen (Nederland) elkaar bijstaan voor de bestrijding van rampen en het verlenen van hulp bij ongevallen. Wanneer de aard van het incident grensoverschrijdende bijstand noodzakelijk maakt, kan elk van de drie gemeenten beroep doen op de beschikbare bijstandseenheden, uitrusting, hulpmiddelen of andere goederen van een andere gemeente.

Vertegenwoordigers van de drie gemeenten ondertekenen daartoe op vrijdag 3 februari op het Gentse stadhuis een overeenkomst die voor 10 jaar geldt. De drie gemeenten herbergen samen een uitgebreid havengebied en havengebonden industrie. Op operationeel vlak werden duidelijke afspraken gemaakt. De wederzijdse bijstandsverlening is kosteloos. Bij oefeningen is overeengekomen dat elke partij de eigen kosten draagt. De drie gemeenten zullen op regelmatige basis gegevens uitwisselen over bereikbaarheid en beschikbaarheid van het personeel, de vereiste opleidingen en de verbindingsfaciliteiten voor een effectieve communicatie. De overeenkomst werd ondertekend door de burgemeester, gemeentesecretaris en brandweercommandant van de drie gemeenten.

Maar is het materiaal van de drie korpsen op elkaar afgestemd? Kolonel Van De Voorde: "Er zijn inderdaad een aantal verschillen, zoals een ander systeem van koppelingen. Onze wagens beschikken echter over de benodigde overgangsstukken". Blijkbaar hebben de brandweerkorpsen al een zekere ervaring opgebouwd? Kolonel Van De Voorde: "Inderdaad, bij een ontploffing in 1999 in Sidmar kwamen er diverse problemen aan het licht. Die werden in de loop van de jaren weggewerkt". Zo werken de drie korpsen ook samen met plaatselijke bedrijfsbrandweerkorpsen, in Gent is dat zelfs een verplichting. Bovendien noopt de bouw van de nieuwe Westerscheldetunnel de korpsen tot samenwerking. Het dichtstbijzijnde opleidingscentrum voor rampoefeningen in tunnels ligt in Zwitserland, wat een goede samenwerking en het uitwisselen van de aanwezige know-how nodig maakt. Maar brandweerkorpsen werken vaker samen. Vooral tijdens periode van grote watersnood verloopt de samenwerking erg vlot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here