Belgische vrouwen zijn de pil moe en op zoek naar gemakkelijke contraceptie

Een vrouw op 2 heeft seks zonder contraceptie en een op 4 hoeft niet verliefd te zijn om seks te hebben. Een vrouw op 10 heeft al voor het eerst seks een paar uur na het ontmoeten van de partner en een derde van de vrouwen laat er niet langer dan een week gras over groeien. Dat schrijft http://www.hulporganisaties.be.

Als lust en de passie van het moment elkaar vinden, wordt contraceptie vaak vergeten. De helft van de vrouwn heeft ooit al seks gehad zonder contraceptie. Ook pilmoeheid is een struikelblok op het parcours naar veilige sex: er wordt veel met de pil geknoeid en vrouwen kijken uit naar andere, gemakkelijke vormen van contraceptie waaronder de ring en de contraceptieve patch.

40% zou switchen naar zo'n nieuwe, vorm van contraceptie. De onbeschermde seks die Belgische vrouwen hebben, kent sombere keerzijden: 18% van de vrouwen was al ongewenst zwanger. In de leeftijdsgroep van vrouwen tussen 35 en 44 loopt dit cijfer op tot 1 op 4 vrouwen.

Bij de vrouwen tussen 18 en 24 is 1 op 10 ooit ongewenst zwanger geweest. Bijna 70% van de vrouwen is tevreden over de kwaliteit van haar seksleven.

Tenslotte is 4 op 10 moeders van mening dat de komst van hun kinderen een negatief effect had op hun seksleven. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau InSites in opdracht van Janssen-Cilag.

Mannen kunnen op hun beide oren slapen – er wordt weinig uit het bed geklapt: 66% van de vrouwen praat met hun partner over hun seksleven, 24% neemt hiervoor toevlucht tot een vriend(in).

Tot zo ver het goede nieuws. Maar 54% van de vrouwen praat voordat ze eerste keer seks hebben met haar partner over contraceptie. 16% van de Belgische vrouwen bedriegt haar partner. Daarnaast speelde 1 op 10 vrouwen al met het idee om vreemd te gaan, maar ging nog niet tot actie over. 4 op de 10 vrouwen denken wel eens aan iemand anders tijdens het vrijen: 28% aan een vriend(in), 26% aan een ex-partner, 21% aan een VIP. De top 5 van de favoriete VIP one night stands zijn: Brad Pitt, Tom Cruise, Johnny Depp, Koen Wauters en Richard Gere.

Seks – zonder of met contraceptie?

Meer Franstalige vrouwen hebben onbeschermde seks gehad dan hun Nederlandstalige tegenhangers (57% 44%). Dit leidt tot meer ongewenste zwangerschappen aan Franstalige (24%) dan aan Nederlandstalige kant (13%).

8 op 10 vrouwen tussen 15 en 45 gebruikt op dit moment een contraceptiemiddel. 66% van de vrouwen gebruikt de pil – waarmee veel van hen worstelen. 75% vergeet de pil soms te nemen – waarvan 40% enkele keren per jaar. Van alle vrouwen die ongewenst zwanger werden, gebruikte 45% geen voorbehoedsmiddel en 34% de pil.

Gynaecoloog, Dr. Firas Cha'ban verduidelijkt: "Ongewenste zwangerschappen komen in alle leeftijdsgroepen en sociale klassen voor. Vaak werd er geen contraceptiemiddel gebruikt, maar ook oncorrect gebruik van contraceptie is een belangrijke oorzaak. De contraceptiemiddelen die vrouwen willen, moeten veilig en gemakkelijk zijn. Ze willen er zo min mogelijk aan moeten denken. Dat komt ook duidelijk uit de studie naar voor: 40% van de vrouwen zegt te willen switchen naar een veilig contraceptiemiddel waar ze niet elke dag aan hoeven te denken. Deze tendens is ook in het buitenland duidelijk zichtbaar: de pil wordt er vaak ingewisseld voor nieuwe, gemakkelijke vormen van contraceptie. Zo is bv. in de VS na de pil de contraceptieve patch 2 jaar na de lancering al het meest voorgeschreven middel. België volgt dit voorbeeld."
"Een vrouw moet vooral kiezen voor een middel dat bij haar past. Er zijn geen goede of slechte contraceptiemiddelen – maar wel verkeerde keuzes, " voegt gynaecoloog, Dr. Marianne Vosse hier aan toe. "Bij het kiezen van een contraceptiemiddel moet elke vrouw zich drie vragen stellen:

1. Heb ik de discipline/de levensstijl om elke dag aan een contraceptiemiddel te denken?

2. Braak ik soms? Heb ik soms diarree? (door stress, intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, migraine, kater …)

3. Geef ik de voorkeur aan een invasief (in het lichaam aangebracht) of niet-invasief middel?

"Vrouwen moeten zich deze vragen op geregelde momenten stellen. De keuze van contraceptiemiddel moet mee evolueren met de vrouw – wat vandaag de dag nog veel te weinig gebeurt," aldus Dr. Vosse. "Vrouwen die kiezen voor een middel dat gemakkelijk is voor hen – gebruiken hun contraceptie op een correctere en dus meer betrouwbare manier.

In samenwerking met:
http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here