KBC en BNP Paribas Fortis willen einde van Santens volgens actievoerders

Deze voormiddag voeren vakbonden én directie van Santens Descamps uit Oudenaarde gezamenlijk actie voor de hoofdzetels van KBC en (om 11u00) BNP Paribas Fortis te Brussel (Warandepark 3). De delegatie – ruim 120 deelnemers – gaat daarna (om 12u00) ook naar het kabinet van Vlaams Minister-President Kris Peeters.

Brussel/Oudenaarde, 20 september 2012 – Vandaag voerden de vakbonden en directie van Santens Descamps uit Oudenaarde actie aan de hoofdzetels van KBC en BNP Paribas Fortis in Brussel. Ze trokken ook naar het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters. De actievoerders protesteerden tegen het standpunt van KBC en BNP Paribas Fortis. Deze banken interpreteren de wet betreffende de continuïteit van ondernemingen (WOC) opzettelijk foutief en willen op die manier het einde van Descamps Santens in Oudenaarde. Daardoor dreigen 175 jobs verloren te gaan.

Vanochtend vertrok een uitgebreide delegatie van Santens Descamps vanuit Oudenaarde naar Brussel om er actie te voeren voor de hoofdzetels van KBC en BNP Paribas Fortis. Met deze unieke, gezamenlijke actie willen de vakbonden en de directie van Santens Descamps de aandacht van de banken trekken en hen vragen om hun standpunt opnieuw te overwegen. De afvaardiging hield ook halt voor de kantoren van Vlaams minister-president Kris Peeters om de steun van de Vlaamse regering te vragen.

Vorig jaar raakte het bijna honderdjarige bedrijf (opgericht in 1913) Santens nv in moeilijkheden en nam de Franse groep Descamps alle activiteiten van Santens over conform de wet betreffende de continuïteit van ondernemingen. Deze overname kreeg het fiat van de rechtbank van koophandel in Oudenaarde, redde heel wat jobs en hield de economische activiteit op de vestiging te Oudenaarde in stand.

KBC en BNP Paribas Fortis tekenden beroep aan tegen het vonnis omdat ze oordeelden meer uit het integrale faillissement van Santens te kunnen halen dan uit de voortzetting van de activiteiten en het behoud van heel wat arbeidsplaatsen.

“De banken startten een procedure-oorlog, tot het Hof van Cassatie toe, met een ernstige, negatieve impact op de bedrijfs- en handelsactiviteiten van de nieuwe onderneming”, aldus P. Camphuis, CEO van Descamps Belgium.

“KBC & BNP Paribas Fortis bekommeren zich alleen om hun eigen belangen. Ze interpreteren de wet betreffende de continuïteit van ondernemingen opzettelijk foutief en hebben geen oog voor de belangen van de andere betrokken partijen – de werknemers bijvoorbeeld – zoals de wet voorschrijft”, verklaren de vakbonden unaniem.

Ondanks al deze uitdagingen blijven directie en werknemers van Santens Descamps alle dagen vechten voor het voortbestaan en de ontwikkeling van hun bedrijf. Descamps investeerde al 20 miljoen euro in Oudenaarde en betaalde sinds de overname ruim 3 miljoen euro aan fiscale en parafiscale lasten. Het bedrijf blijft investeren in de groei van Santens Descamps.

(Bron: Santens Descamps)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here