Darwins theorie toepasbaar op malware

G Data’s nieuwste Malware Report toont verrassende nieuwe trend in cybercrime

G Data’s nieuwste Malware Report, dat vandaag is gepubliceerd, toont een nieuwe, onverwachte ontwikkeling in malware: de extreme groei van het aantal nieuwe schadelijke programma’s lijkt af te nemen. Toegegeven, de antivirus-industrie moest in de eerste zes maanden van het jaar wel 1.381.967 nieuwe virushandtekening ontwikkelen om de nieuwe bedreigingen te detecteren en blokkeren, wat het hoogste aantal ooit voor een periode van zes maanden is. Maar de verwachting was dat het cijfer hoger zou liggen: het getal is maar een klein beetje (3,9%) hoger dan de 1.330.146 nieuwe malware types die in het half jaar daarvoor werden ontdekt. Maar volgens de experts van G Data is er geen enkele reden voor opluchting. De nieuwe malware die dit jaar verscheen is de slimste code tot nu toe. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat er een evolutie gaande is die iets weg heeft van Darwins evolutietheorie.

In de afgelopen tien jaar zijn security-experts gewend geraakt aan extreme groei als het ging om nieuwe malware-types. “Er werd duidelijk wereldwijd meer en meer tijd gestoken in het schrijven van schadelijke code om computers over de hele wereld te infecteren. Malware schrijven leek een gemakkelijk beroep te zijn geworden waarin veel geld te verdienen viel. Maar tegelijkertijd zijn potentiële slachtoffers over de hele wereld verstandiger geworden en zijn zij moeilijker te misleiden. Dit lijkt nu zijn weerslag te hebben op malware-schrijvers. Alleen de slimmere malware- schrijvers, die erin slagen om hun werkwijze aan de veranderende omstandigheden aan te passen lijken economisch gezien te overleven,” vertelt Eddy Willems, G Data’s Security Evangelist. “Je snel aanpassen om te kunnen overleven onder veranderde omstandigheden is min of meer de definitie van Darwins evolutietheorie.”

Slimmere malware

Een goed voorbeeld van slimmere malware is een moderne banktrojaan. In G Data’s Malware Report wordt de evolutie als volgt omschreven:

“De meeste oudere aanvallen waren relatief eenvoudig. Zo werd bijvoorbeeld het slachtoffer bij het inloggen bij het internetbankieren gevraagd om een grote hoeveelheid TAN-codes in te geven, die vervolgens aan de aanvaller werden doorgestuurd. […] Nieuwe methodes zijn intelligenter: in de zogenaamde Automatic Transfer Systems (ATS)-aanval, vindt de volledige diefstal plaats zonder interactie met de klant. Het rekeningoverzicht wordt ook gemanipuleerd, zodat de rekeninghouder de diefstal niet eens kan zien.”

Een ander voorbeeld kan gevonden worden bij de malware voor Android:

“In het jaar 2011 richtte de meeste mobiele malware zich op snel wat geld verdienen […] en kon vooral worden gevonden in alternatieve App-markten. […] 2012 markeert de opkomst van volledig hergeprogrammeerde of zelfs geheel nieuwe apps die ook echt alle functies bieden die beloofd worden, maar daarnaast ook malware bevatten. Hierdoor kan malware zelfs enkele dagen, of zelfs weken, via de officiële Google Play Store worden verspreid voordat ze
worden ontmaskerd.”

Kwaliteit boven kwantiteit

Het beste voorbeeld van de reden waarom kwaliteit belangrijker is dan kwaliteit voor malware-schrijvers is het Flashback-virus voor Apple. “In het eerste halfjaar van 2012 zijn er weinig nieuwe virussen voor MacOS ontdekt. Het waren er zelfs minder dan in de voorafgaande twee semesters. Maar één kwalitatief sterk virus is genoeg. Flashback infecteerde meer Apple-machines (ruim 600.000) dan er ooit eerder zijn besmet,” zegt Eddy Willems.

De toekomst

De analisten van het G Data SecurityLab denken dat de aanwas van nieuwe malware volledig zal stabiliseren, maar dat de kwaliteit van de malware zal blijven stijgen. Eddy Willems: “Ik denk dat er vanaf nu jaarlijks tussen de 2,5 en 3 miljoen nieuwe bedreigingen bij zullen komen. Kwaliteit zal de kwantiteit overwinnen in de ondergrondse economie. Dat moet ook wel, want internetters begrijpen online gevaren steeds beter en worden steeds voorzichtiger. Om als malware-schrijver geld te kunnen verdienen, moet je meer tijd en creativiteit steken in het ontwikkelen van nog misleidendere en
valse aanvallen. En wij, als onderdeel van de antivirus-industrie, maken onze borst nat.” www.gdata.nl.

G Data’s Malware Report kan worden gedownload via deze link: http://www.gdata.nl/uploads/media/GData_MWR_1_2012_EN.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here