Cartoons over Mohammed, einde nog niet in zicht

De karikaturen van de moslim-profeet Mohammed verdelen nu ook België, de VUM-kranten Het Nieuwsblad en Het Volk hebben de Vlaamse cartoonisten gevraagd hun visie op de rel rond de spotprenten over de profeet Mohammed te geven. De Standaard drukt de Deense cartoons af. Italiaanse kranten drukken alle twaalf spotprenten Mohammed af. La Libre Belgique zegt dat zeker respect moet zijn voor vrije meningsuiting, maar ook respect voor andermans geloofsovertuiging.

Deze hysterie neemt de vorm aan van een clash tussen beschavingen, vreest La Libre Belgique. Het gaat al lang niet meer over de beoordeling of de cartoons al dan niet beledigend waren schrijft De Gentenaar en in feite hebben ze gelijk.

Indien hier en daar wat heethoofden het zover krijgen om wat relletjes te schoppen is het hek van de dam en krijgen we in verschillende landen hetgeen ze een paar maand in Frankrijk mee maakten. Het einde is nog niet in het zicht.

Vandaag gaat het Vlaams Belang zich ook nog eens in de strijd werpen en olie op het vuur gieten. Het Antwerpse Vlaams Belang organiseert vandaag om 17 uur een protestactie aan de Scandinavische Zeemanskerken, ter hoogte van de Italiëlei 67 te Antwerpen. Ze zullen spandoeken en affiches ontrollen waarop o.a. de gewraakte Deense cartoons te zien zullen zijn. Wij stellen ons hier serieuze vragen in hoever dit gaat escaleren, in hoeverre is het nog vrijmeningsuiting.

In ieder geval nog veel stof om te discussiëren. Onder welke categorie valt volgende uitspraak "Uw moeder is een hoer"? Vrije meningsuiting, belediging of persvrijheid?

Foto: Het Belang Van Limburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here