Car Free Day op 21 september: gun je auto een dagje rust

In het kader van ‘De week van de Mobiliteit’ is er op vrijdag 21 september 2012 een Car Free Day . De Stad Gent roept, samen met het OCMW, alle werknemers en bezoekers van de stad op om die dag de auto een dagje rust te gunnen. In tal van Gentse scholen en bedrijven lopen die week acties om het stappen, fietsen, carpoolen en het openbaar vervoer te promoten bij woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer.

Het initiatief van de Car Free Day gaat uit van KOMIMO, de koepel van de Vlaamse mobiliteitsverenigingen. Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen actie voor meer duurzame mobiliteit. Ruim 2.200 Europese steden promoten tussen zondag 16 en zaterdag
22 september 2012 de mogelijkheden om zich duurzaam te verplaatsen in en naar de stad.

De boodschap is duidelijk: probeer een dagje zonder auto en beperk mee de parkeer- en fileproblematiek. De werkdag wordt daardoor vast en zeker gezelliger, gezonder én ecologischer.

Wie zich registreert op de website van Car Free Day www.weekvandemobiliteit.be maakt bovendien kans op tal van leuke prijzen: Bongobonnen van NMBS Mobility, overnachtingen met ontbijt in een Kijk-Passiefhuis, en als kers op de taart een tablet-pc. Men schrijft zich in voor de Car Free Day op vrijdag 21 september 2012 en beantwoordt de wedstrijdvragen.

Enkele tips om Gent te bereiken zonder auto:

Te voet
Als de afstand niet te groot is, dan is een fikse wandeling een van de mogelijkheden. Met de Gentse voetgangerskaart kan men vlot het aantal ‘stap’minuten tussen twee locaties in de Gentse binnenstad berekenen. De kaart is gratis af te halen in de Stadswinkel of het Mobiliteitsbedrijf.

Met de fiets
Op de website www.gentfietst.be kan men gemakkelijk een route uitstippelen. Men vindt er ook alle nodige informatie om een fiets te huren. Een pakketje versturen, kan ook gemakkelijk met de fietskoerier. Een bakfiets uitproberen kan via het deelsysteem van cambio. De fietskaart kan men ook gratis afhalen in de Stadswinkel of het Mobiliteitsbedrijf.

Carpoolen
Carpoolen betekent dat men samen met een of meerdere personen een auto deelt voor de verplaatsingen van en naar het werk. Taxistop biedt kandidaat carpoolers een helpende hand bij het zoeken naar een pendelgenoot. Op de website www.carpoolplaza.be staat meer informatie.

Openbaar vervoer
Om nog meer mensen te overtuigen de auto aan de kant te laten, pakt de NMBS uit met tickets aan gunstprijzen. Mobility Deal is de naam van het voordelige NMBS-biljet. Een hele week lang, van zondag 16 tot en met zaterdag 22 september 2012, betaalt men dan maximaal 9,90 euro voor een heen- en terugreis op dezelfde dag. Men kiest zelf zijn vertrek- en eindbestemming.

Via de website van De Lijn kan men makkelijk een route voor bus of tram uitstippelen.

Park + Ride
Wie toch met de auto komt, kan gebruik maken van een van de Park+Ride-parkings aan de rand van de stad. Men vindt ze aan The Loop, in Gentbrugge, Mariakerke en Oostakker. De link met het openbaar vervoer vindt men op de website www.mobiliteitgent.be (op het auto-icoontje klikken).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here