Puppyleed

puppyleed foto VTM
puppyleed foto VTM

Vorig jaar werden 20.000 jonge hondjes uit Slovakije, Hongarije, Tsjechië en Polen op een legale manier in België geïmporteerd en in het reguliere circuit verkocht. De dieren zouden allen medisch gecontroleerd zijn.

Nochtans luiden Vlaamse dierenartsen de alarmbel. Zij merken dagelijks dat er kwetsbare en zieke pups over de toonbank gaan, ook bij erkende kweker-handelaars. Eva De Wit, een dierenarts uit Genk: “Als je ziet wat we hier over de vloer krijgen, dat is om tranen met tuiten te wenen”.

Volksvertegenwoordiger Willem-Frederik Schiltz heeft het probleem van de zieke honden op de politieke agenda geplaatst. Dit naar aanleiding van een dierentransport met jonge pups vanuit Slovakije. Toevallig raakte het transport betrokken bij een verkeersongeval. 90% van de pups waren bestemd voor de Belgische markt. De Duitse dierenbescherming werd erbij gehaald en deed merkwaardige vaststellingen. Beate Engelhardt, van de Duitse dierenbescherming onderzocht de hondjes: “De dieren zijn duidelijk jonger dan op hun paspoort staat. De geboortedatum klopt dus niet. De dieren zijn ook niet gevaccineerd zoals het hoort. Wat hondsdolheid betreft, hebben testen aangetoond dat de dieren niet ingeënt zijn“. Jaarlijks zijn er ruim 660 transporten vanuit Oost-Europa naar België.

Candy Bammens uit Genk kocht recent een Hongaarse poedel bij een grote handelaar in België. De documenten en het medisch paspoort zijn in orde, maar enkele dagen na de aankoop beginnen de problemen. Indien Candy het diertje niet tijdig had laten onderzoeken, had ze nu geen hond meer.

Ook Dorien Peursum uit Oostende kocht 3 honden bij een erkende dierenhandelaar. De problemen met de dieren zadelen zich op. Vooral haar Slovaakse golden retriever baart haar zorgen. “Zij heeft vermoedelijk heupdysplasie. Op dit moment krijgt ze medicatie tegen de pijn om het mogelijk te maken dat ze kan stappen… Ze is nog jong. Ik ken mensen die hun hond laten inslapen, dat ga ik niet doen. Of een operatie voor een nieuwe heup, ofwel afwachten met pijnmedicatie”. Kostprijs van de operatie : 3.500 euro.

Telefacts: Puppyleed dinsdag 18 september 2012 om 21.35

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here