Veilige en trage wegen zijn in opmars

Sinds januari 2010 herstelt het Regionaal Landschap Schelde-Durme trage wegen in een aantal gemeenten in Oost-Vlaanderen, waaronder ook Wichelen. Op 15 september 2012 liep het plattelandsproject af. Wichelen mag trots ‘pronken’ met een aantal herstelde trage wegen. Het zijn mooie wandel- en fietspaden maar ook een veilige en soms kortere weg naar werk, school of buurtwinkel. Zelfs landbouwers maken er gretig gebruik van. Trage wegen zijn een goed alternatief voor onze steeds drukkere verkeerswegen.

Veel trage wegen liggen er verwaarloosd bij. Daarom werkten het gemeentebestuur van Wichelen en het Regionaal Landschap Schelde-Durme de voorbije 2,5 jaar samen om een netwerk van trage wegen uit te bouwen. De deelgemeente Wichelen werd eerst aangepakt. De bewoners werden nauw betrokken en konden hun opmerkingen doorgeven tijdens publieke bijeenkomsten. Na de gesprekken, stelde het Regionaal Landschap een adviesnota op die de basis vormde voor herstelwerken.

Langs buurtweg 96 ter hoogte van de Rimeirstraat in Wichelen werd een 150 meter lange gemengde haag uit inheemse, streekeigen veldiep aangeplant.

Het Regionaal Landschap plaatste ook twee picknickbanken langs trage wegen. Eén werd geplaatst langs trage weg Heide (ter hoogte van boerderij Van Der Meersch-Eeckhaudt) en een tweede langs de Watermolenweg aan het brugje over de Molenbeek.

In Serskamp werd de verbindingsweg aan de Eetgoedkasteelhoeve tussen de Schoolstraat en de Eetgoedstraat aangepakt. Deze trage weg maakt deel uit van de Bloso mountainbikeroute. In het verleden was dit een slecht toegankelijk onverhard graspad met diepe karrensporen en veel plassen. Nu is het pad genivelleerd en bedekt met gehakseld hout. Twee fietssluizen zorgen voor het behoud van het trage karakter. Mountainbikers en wandelaars kunnen terug genieten van deze trage weg. Landbouwers hebben blijvend toegang tot hun akkers en weilanden.

Sommige trage wegen kan je vinden in de brochure ‘wandelen langs trage wegen in Berlare, Wichelen en Hamme’. Deze brochure is gratis te verkrijgen bij de toeristische dienst van de gemeente. Nu is het aan de wandelaars en buurtbewoners om de trage wegen te gebruiken. De beste garantie dat ze blijven bestaan!

Al deze realisaties werden bereikt dankzij de inzet van vrijwilligers, de gemeente Wichelen, het Regionaal Landschap Schelde-Durme, de provincie Oost-Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Meer info op www.rlsd.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here