Nog 27 dagen… verkiezingscolumn

Verkiezingscolumn. In Aalst dingen zeven partijen naar de stem en de gunst van de kiezer. Geen scheurlijsten, geen ego-lijsten, geen carnavalslijsten. 6 volledige lijsten en een halve. Open VLD, SP.A, CD&V, N-VA, VB en Groen hebben elk 43 Aalstenaars op de lijst staan. Al dan niet van vreemde origine. PVDA+ met een halve lijst. Zoveel klein links volk loopt er in deze stad niet rond. Stond er ooit geen communist op de lijst in Aalst die slechts 1 stem haalde? Zijn eigen stem. Zelfs zijn vrouw vond klein links een stap te ver.

En toch… hebben de oude communisten in Aalst wat nagelaten. Een centrum in de Nieuwbeekstraat. Een wereldhuis met het uithangbord Nieuwbeek. ’t Is wat ingewikkeld, maar dat is het uiterst links altijd geweest. Dan zijn ze extreem-rechts minder verdeeld. Alhoewel. Wie zich God waant vliegt van de lijst. Rebels tegen de Belgische staat. Graag. Maar rebels in eigen midden, oh wee… Als er één partij is waar het wij tegen zij is… ja ze bestaat. Ze hoopt op 7, is content met 6 maar zal tevreden moeten zijn met… De slimsten van den hoop kwijt zijn, is niet niks, De knaptste en joviaalste van den hoop kwijt zijn, is niet niks. Wie echt wil dat er op de Varkensmarkt wat verandert, denkt best twee maal na. Als het nieuwe gele legioen niet groot genoeg is, is de kans groot dat de huidige vrienden en kameraden gewoon verder doen. Het zal dan wel “vooruit gaan naar een een toekomst, maar tussen aanhalingstekens.” Accolades. Zoek de slogans.

Als je echt wilt dat er niet alleen geroepen wordt, maar ook iets daadwerkelijks gebeurt, stem je best voor de gelen van pantone 123. Zal meer effect hebben dan voor oranje-bruin. Maar het kan best zijn dat je liever hebt dat er niks nieuw wordt in Aalst… dan heb je gelijk…Roepen en kort-door-de-bochtse tussenkomsten, dat zul je er dan wel aan overhouden.

De kunst van het besturen is voor de meesten zwijgen over gisteren, en het over morgen hebben. Als je nieuw bent, kun je dat zonder veel kleerscheuren. Als je er al enkele jaren zit, is dat moeilijker. Gelukkig is de analytische zin van de kiezer niet zo groot. Gaan programma’s aan hen voorbij. Op 14.10 stemt men overwegend voor wie men sympathiek vindt. Er waren politici in Aalst die stemmen verloren als ze vergaten een hand te geven, vergaten een schouderklopje te geven. Het was hun handelskenmerk. Of met te kussen. Een kus vergeten kon een stem kosten. Een kus geven, dat was vanzelfsprekend. Dat was het handelskenmerk.

Het komt eigenlijk traag op gang,… hoe meer de spindoctors, ook Aalst heeft zijn spindoctors, zeggen dat de twijfelende kiezer maar de laatste week beslist, zelfs de laatste dag, en adviseert om niet te vroeg te beginnen… De partijen volgen…. Vanaf 1 oktober zal het ‘tjing-klet-boem’ zijn. Zelfs mini-romans komen er aan. Brieven gewikt en gewogen.

Soms zou je denken dat het in Aalst slecht leven is… ik zeg u, als de importbelgen uit Brussel zo graag in Aalst willen wonen, is het niet omdat het hier slecht is. De importbelgen gaan voor eerste keus. Du vrai. En Aalst is zo een stad. Du vrai. Kreeg vandaag een folder in de bus van Johan Stylemans, schepen van leefmilieu en mobiliteit. Gans Aalst krijgt hij over zich heen. Schepen van Immobiliteit. Dan de moed hebben te zeggen dat er goede dingen gebeurden in de stad… chapeau. De Watertorenwijk, De Werf, De Stationbuurt, de Afligemdreef, het Park Schelfhout,…

Ik heb een boontje voor politici die durven ‘in tegenstroom’ gaan. Als iedereen zegt dat het morgen beter wordt, zeggen dat het gisteren ook al beter werd. Chapeau. De lijstduwer van de Open VLD durft dat. En zijn er veel te veel files in de stad. Aan hem persoonlijk zal het niet liggen. Hij heeft geen 4 auto’s in zijn gezin. Hij rijdt met de fiets. De files is een collectief probleem van ons allen… denk daar aan als je zondebokken zoekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here