Rusthuizen kampen ook met de ziekenhuisbacterie

Minister Vervotte en de Vlaamse ziekenhuiskoepels zijn akkoord over de verplichte registratie van ziekenhuisinfecties. Op 31 januari 2006 liet Vlaams minister van Volksgezondheid Vervotte weten dat ze met de Vlaamse ziekenhuizen is overeengekomen om de registratie van ziekenhuisinfecties te verplichten. Het overgrote deel van de Vlaamse ziekenhuizen registreert nu al vrijwillig. De ziekenhuizen zijn dus vragende partij voor zo'n registratie.

De Vlaamse ziekenhuizen zijn verheugd met het initiatief van minister Vervotte, maar wensen te benadrukken dat zij al jaren actief bezig zijn met de bestrijding van de ziekenhuisbacterie.

De problematiek beperkt zich echter niet alleen tot de ziekenhuizen. Ook in rusthuizen, rust- en verzorgingstehuizen, en andere verzorgingsinstellingen bestaat het probleem. Artsen zijn ook een essentiële schakel in het voorkomen en bestrijden van ziekenhuisinfecties.

De Vlaamse ziekenhuizen vragen aandacht voor het volgende:

Registratie is een belangrijke manier om het probleem objectief in kaart te brengen. Maar het is slechts een eerste stap om tot een oplossing te komen. Ziekenhuisinfecties zijn een heel complexe materie, en ze kunnen niet opgelost worden met één kant-en-klaar antwoord. Zo is ook een doordacht antibioticabeleid uitermate belangrijk. Dit is een bevoegdheid van de federale regering, net zoals het probleem van aansprakelijkheid van artsen en ziekenhuizen.

De Vlaamse ziekenhuizen vragen dus een gecoördineerde aanpak. Die gecoördineerde bestrijding van ziekenhuisinfecties vergt bijkomende middelen en personeel in alle verzorgingsinstellingen.

Niet alleen registratie is tijdrovend en kost geld, ook screening en behandeling van dragers – patiënten en personeel – vragen extra middelen. Ook hiervoor willen de Vlaamse ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen samen met de minister een antwoord zoeken. Ze
ontmoeten de minister op 3 en 9 februari 2006. (VVI)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here