Ziekenhuizen krijgen internationaal certificaat Baby Friendly

8 ziekenhuizen krijgen voor de tweede keer internationaal certificaat “Baby Friendly”

Voor hun blijvende inspanningen om borstvoeding in hun kraamafdelingen te promoten ontvingen 8 grote Belgische ziekenhuizen vandaag voor de tweede keer het speciale kwaliteitscertificaat Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI). In België zijn er nu 22 ziekenhuizen met een BFHI-certificaat. Ze vervoegen daarmee de ruim 20.000 ziekenhuizen over heel de wereld die dit label al in de wacht sleepten.

Langs Vlaamse kant zijn de laureaten: het UZLeuven (Campus Gasthuisberg), het AZ Jan Palfijn (Gent), de Kliniek Sint-Jan (Brussel) en het AZ Sint-Jan (Brugge-Oostende). Langs Franstalige kant vielen de volgende vier ziekenhuizen in de prijzen: Bois de l’Abbaye et de Hesbaye (Seraing), het CHU Tivoli (La Louvière) en de ziekenhuizen Erasme en Brugmann uit Brussel.

Toekenning van het BFHI-label is gebaseerd op een internationale gedragscode opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en Unicef. De Belgische ziekenhuizen kregen het BFHI-label na een positieve evaluatie over een periode van 4 jaar. De belangrijkste criteria zijn: optimale begeleiding van borstvoeding, goede informatie tijdens de zwangerschap, het promoten van een fysiologische bevalling en het weren van alle vormen van publiciteit rond kunstvoeding binnen het ziekenhuis.

Gemiste kans
Elk jaar overlijden miljoenen kinderen aan ziektes zoals diarree en longontsteking. Borstvoeding kan deze ziekten voorkomen. Toch steeg het percentage vrouwen dat borstvoeding geeft de laatste 15 jaar van 32 percent tot amper 39 percent.

Uit een onderzoek gepubliceerd in The Lancet in 2008, bleek dat zuigelingen die geen borstvoeding krijgen, 14 keer meer kans maken om te overlijden binnen de 6 maanden na geboorte, dan kinderen die wel gezoogd worden.

“Een gemiste kans”, zegt UNICEF-directeur Anthony Lake. “Als borstvoeding effectiever werd gepromoot en vrouwen beter zouden worden beschermd tegen de agressieve reclame van moedermelkvervangers, dan zouden we zien dat meer kinderen overleven en gezond groeien”.

Vorming
De FOD Volksgezondheid stelde onlangs een vormingsproject voor om medisch en verzorgend personeel in de ziekenhuizen vertrouwd te maken met de gedragscode van Unicef voor borstvoeding. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk ziekenhuizen te stimuleren borstvoeding actief te promoten en het BFHI-label te behalen. Tot nu toe hebben zich 36 ziekenhuizen in dit project ingeschreven.

Meer info: www.babyhospital.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here