Gruwelverhaal over de eeuwige glimlach doet de ronde

Dit gruwelijke verhaal circuleert regelmatig onder scholieren en ouders. Omdat dit verhaal terug opdook in Aalst wilden we er eens het fijne over weten. Het verhaal gaat over een groepje jongeren die een meisje omsingelen. Eén jongere stapt op het meisje toe en stelt haar voor de keus: groepsverkrachting of engelenlach. Het stomverbaasde meisje kiest natuurlijk voor de tweede optie. Daarop haalt de jongen vliegensvlug een mes boven en snijdt de mondhoeken open tot aan de oren. Nadien wordt er zout in de wonde gestrooid.

Niemand kent echter een slachtoffer of kent iemand die een slachtoffer kent. Iedereen kent het verhaal, maar steeds van horen zeggen. Het is een gerucht. De angst is echter volkomen onterecht. Politiekorpsen worden soms met dit verhaal geconfronteerd maar bij politie en ziekenhuizen zijn geen gevallen van zulke verwondingen bekend. Legenden zijn nu éénmaal een mix van waargebeurde feiten en nog ergere verzinsels.

Oorsprong van het verhaal: Eeuwige glimlach

De originele versie van het verhaal van de eeuwige glimlach zou ruim zestig jaar oud zijn en komt uit het Schotse Glasgow. In Londen werd het verhaal in verband gebracht met de aanhang van de voetbalclub Chelsea die supporters van de tegenstander zou bewerken.

In 1990 is het verhaal het Kanaal overgestoken en is er de keus voor verkrachting aan toegevoegd. Via Franstalig België in 1999 is het begin dit jaar tijdens de rellen in het Antwerpse Borgerhout overgewaaid. Op dat moment zijn de racistische varianten ontstaan. Vlamingen waarschuwden elkaar voor een groep Marokkanen, Marokkaanse vrouwen verpreidden het verhaal over een groep gewelddadige Vlamingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here