Een leven redden wordt kinderspel dankzij game

Het Antwerpse provinciebestuur lanceert het AED-computerspel, de eerste game die gebruikt wordt om hulpverleningstechnieken aan te leren aan het grote publiek. “Spelenderwijs kunnen zowel jong als oud, de technieken aanleren om een AED-toestel te gebruiken.” vertelt Bart De Nijn gedeputeerde voor Veiligheid. “Alhoewel het niet moeilijk is, durven weinig mensen het toestel te gebruiken omdat het werkt met een elektrische schok. We verspreiden het game gratis en hopen zo dat het massaal gespeeld zal worden.’ Het AED-spel werd woensdag voor het eerst gespeeld door de leerlingen van het college Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver. Ondertussen is het via facebook verspreid en kan iedereen het spelen op de provinciale website: www.provant.be/aed

Het spel werd op 12 september voor het eerst getest door de leerlingen van het college Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver. Ze kregen meteen ook een demonstratie met het echte toestel.

Op steeds meer publieke locaties hangt een AED-toestel. Een AED (automatisch externe defibrillator) is een computergestuurd toestel dat in staat is om levensbedreigende hartritmestoornissen op te sporen, te analyseren en indien nodig te behandelen door middel van een elektroshock. Het kenmerkende aan een AED is dat dit toestel door iedereen gebruikt mag worden. Het toestel is 100% veilig en geeft gesproken instructies.

Alhoewel het gebruik van een AED-toestel dus heel eenvoudig is, is de drempel om het te gebruiken zeer hoog. De provincie Antwerpen wil hier verandering in brengen en lanceert een nieuwe manier op hulpverleningstechnieken aan te leren via een serious game. Het spel zal via de website van de provincie Antwerpen kunnen worden gespeeld en wordt tevens als app via o.a. facebook aangeboden.

Gedeputeerde Bart De Nijn, bevoegd voor veiligheid verklaart het belang van deze actie: “Wanneer iemand een levensbedreigende hartritmestoornis heeft, verliest het slachtoffer elke minuut 10% van zijn overlevingskansen. Na 8 minuten (de gemiddelde aanrijdtijd van de hulpdiensten) heeft het slachtoffer nog 20% kans om te overleven. Door de snelle reactie van de omstaanders en het gebruik van de AED, vergroot de overlevingskans van het slachtoffer.”

Serious games in de veiligheidssector

Het AED-spel werd ontwikkeld door Innotek uit Geel. Innotek vzw heeft als missie het stimuleren van ondernemerschap en de creatie van innovatieve activiteiten met het oog op bijkomende tewerkstelling. Daarom heeft Innotek ook de activiteit ‘new business development’ ontwikkeld met als één van de projecten ‘serious games’. Door de vele contacten in binnen- en buitenland is Innotek overtuigd geraakt van de mogelijkheden van game technologie voor ernstige materies zoals het spelenderwijze bijbrengen van veiligheidsaspecten, het realiseren van opleiding in verschillende disciplines, de mogelijkheden in de medische sector, enzovoort.

Zowel de dienst Noodplanning van de gouverneur als Campus Vesta, het provinciaal opleidingscentrum voor hulpdiensten, waren enthousiast over het voorstel van Innotek om gaming ook in de veiligheidssector te introduceren. “We werken al met virtueel oefenen naar de hulpdiensten maar met serious gaming kunnen we veel verder gaan en de zelfredzaamheid van de burger verhogen.” vindt Bart De Nijn. ‘Als dit AED-spel aanslaat, denken we er aan om iets te laten ontwikkelen rond kleine blusmiddelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld heel speels iemand de juiste techniek laten zien om een brandende friteuse te doven.”

AED Game

De AED Game gebruikt Unity3D, een kleine plug-in die zorgt voor dynamische 3D afbeeldingen. Je kan kiezen om een vrouw of een man te zijn. Op de achtergrond zie je de trappen van het Centraal Station in Antwerpen. Deelnemers hebben 2 minuten de tijd om het leven te redden van het slachtoffer. Tijdens het spel kan je punten verdienen door de juiste handelingen te doen dit gaat van het juiste noodnummer te bellen (112), het juiste ritme van hartmassage te geven tot de elektroden van het AED-toestel juist te bevestigen.

Het AED Game kan je downloaden of spelen via de provinciale website: www.provant.be/aed. Ook via facebook kan je het spelen: apps.facebook.com/aedgame, je score komt op je tijdslijn en je kan ook vrienden uitnodigen om het te spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here