Nog 30 keer slapen… verkiezingen.

Verkiezingscolumn.

14 september – 14 oktober. Eén maand. 4 weken stress en spanning voor al die kandidaten van al die lijsten in al die gemeenten. Ze vinden het zeer belangrijk. Verkiezingen. Verkiezingen zijn ook belangrijk. Hoogmissen van de democratie. Morgen 15 september… Internationale Dag van de Democratie. Alhoewel? Democratie? Een mooi woord voor particratie… De partijtop heeft alles strak in de hand. Niks aan het toeval overlatend. Soms een hoofddoek teveel, maar iedereen loopt in de pas. Zelfs de houten tuinhuisjes passen zich aan in het oranjeherfstkleurend landschap.

Met de maanden bewegen ze dagelijks in een eigen kring, de eigen kandidatenkring. Zoals studenten in de gang voor ze bij de prof gaan elkaar zenuwachtig maken, maken al die kandidaten elkaar zenuwachtig. Mooi om zien. Ze ‘vind ik leuk’-en ook vooral zichzelf. Net pastoors die zichzelf laten bewierroken in de erediensten. Maar o wee als ze alleen op stap gaan. Eigen affiche eerst. Je moet er in Aalst ook maar eens 43 op een houten bord krijgen… En hang je een affiche van een vriend of vriendin of werkgever of knappe gast voor je raam, komen de kleurgezinden zeker eens aanbellen of ze er bij mogen…

En toch… ik snap nog altijd niet waarom zoveel partijen op een weekendochtend de fotograaf laten aanrukken om campagnefoto’s te schieten. Welke normaal mens ziet er nu op zondagochtend een beetje appetijtelijk uit? Je kunt ze er zo uithalen, de affches van de zondagochtend. Randen onder de zaterdagavondogen, geschminkt met nog niet dagzekere handen, de polyfilla nog niet in handbereik voor de rimpels… Er zijn er enkele mooie, maar van sommige zou je denken dat het de oudere zus of broer is, zelf de pa of de ma die op de affiche staan… Of de Hollywood-affiches. Net barbiepoppen.

Affiches hangen en plakken, goed voor de sfeer onder de kandidaten en de militanten, maar voor de stemmen, in deze tijd? Persoonlijk contact… mensen aanspreken…. met of zonder videofilmpjes die door meer niet worden bekeken dan wel,… je weet toch dat Vlaanderen digitaal achterop loopt in West-Europa? Alsof alleen de hippe mensen gaan stemmen….

Via internet aan Facebookers uitleggen hoe ze digitaal moeten stemmen. Knap… Maar deze mensen weten wat een pc is, weten wat de betekenis is van ‘electronisch’ in hun leven… Goed bedoeld, goede city-marketing… maar al wie niet op Fb zit, wie geen pc heeft, wie zo graag eens aan dat rood potlood likt… Deze massa mobiliseren om geen ziekenbriefje binnen te brengen, daar zijn er nog 4 weken voor… Laat democratie de hoogmis zijn van allen, niet allen van de trendy hippe digitale bevolking.  (mas)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here