Freya Van den Bossche vindt dat senioren plaats moeten maken voor gezinnen

Senioren willen keuzevrijheid en hebben recht op een oude dag in een vertrouwde omgeving zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Liesbeth Homans en wil hiermee reageren op Vlaams minister Freya Van den Bossche die gisteren in Het Laatste Nieuws enkele ideeën aanhaalde om het toekomstige tekort aan woonruimte aan te pakken. Met een van die voorstellen wil de sp.a ouderen sneller laten verhuizen vanuit hun huis naar een serviceflat. Vlaams Volksvertegenwoordiger Liesbeth Homans (N-VA) reageert.

“Dat ruimte naar de toekomst toe schaars zal worden, is een feit. Die analyse werd eerder al gemaakt, o.a. door Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening, Phillippe Muyters. Dat heeft alles te maken met de aangroei van de bevolking. Al zitten in die cijfers uiteraard ook heel wat ouderen, omdat hun levensverwachting stijgt. De mens leeft nu eenmaal langer.”

Heel wat ouderen willen graag hun oude dag doorbrengen in een vertrouwde omgeving. Liesbeth Homans: “Ouderen willen vooral keuzevrijheid. Ik zie er dan ook geen heil in om hen te verplichten om te verhuizen naar een serviceflat. Het lijkt me bovendien onrealistisch en onbetaalbaar om al die ouderen op te vangen in serviceflats. Heel wat ouderen kunnen zich zo’n serviceflat bovendien ook niet veroorloven. De minister verwijst ook naar de bouw van sociale serviceflats. Voor een sociale serviceflat zal ook niet iedereen in aanmerking komen. Kortom, er dreigen volgens mij heel wat ouderen tussen schip en wal te vallen. Een serviceflat kan in bepaalde gevallen een goede oplossing zijn, maar niet alle senioren zijn hiervoor gewonnen”.

De N-VA wil ‘zorgwonen’ (het zogenaamde ‘kangoeroewonen’) en ‘meegroeihuizen’ verder stimuleren. Bij zorgwonen delen generaties een woning, met onafhankelijk functionerende woningonderdelen. Zo is er voor de ouderen zorg nabij en wordt de combinatie ‘werk-gezin’ voor gezinnen gemakkelijker door de aanwezigheid van (groot)ouders. Meegroeihuizen zijn woningen die later met een minimum aan kosten kunnen worden aangepast, zodat ook (groot)ouders er hun intrek kunnen nemen.

Tenslotte moeten we ook blijven investeren in de Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen, en ouderen stimuleren om op tijd gebruik te maken van die premie.

Met die drie alternatieven wordt er ook geen schaarse ruimte ingenomen. “De minister vindt dat senioren plaats moeten maken voor gezinnen. Wij vinden dat die twee groepen perfect naast elkaar kunnen leven”, besluit Liesbeth Homans.

2 REACTIES

  1. Ik vind het een heel goed idee.
    Ik woon in een sociale woning en in mijn straat wonen veel senioren.
    Als je een beetje solidair bent met een ander dan dien je tenminste je aanvraag in voor een sociale woning.
    Een senior heeft toch geen huurwoning nodig met meer dan een slaapkamer of twee. Ik woon in een woning met 4 slaapkamers en gebruik ieder hoekje.
    Mijn buurman heeft een trombose gekregen en zijn vrouw heeft rugpijn. Hij geraakt met moeite de trap naar beneden om aan de voordeur te geraken en naar boven om te gaan slapen. Ze zitten de ganse dag in hun zetel te kijken naar tv en kijken wie er waar gaat. Ze doen beroep op de buren en hun kinderen om de tuin te onderhouden enz. Ze kunnen met veel moeite hun hele huis onderhouden.

  2. Zijn jullie verdomme niet verlegen om zulke voorstellen naar voor te schuiven,dit past perfect in de politiek van eenmaal je een bepaalde ouderdom hebt bereikt “smijt die mensen maar weg”er zijn nu duizenden ouderen die vergeten worden en niet opgepast worden en dit voorstel gaat dat nog een handje helpen,als sociale partij vind ik dit voorstel een van laag bij de grond ,sorry dit kan niet.Als je als oudere zelf niet meer kan bepalen waar je wil wonen ,dit gaat echt te ver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here