Vraag om euthanasie toont falend interneringsbeleid aan

Senator Louis Ide, N-VA: “Vraag om euthanasie toont falend interneringsbeleid aan”

“Het geval van de geïnterneerde in Turnhout die om euthanasie vraagt, duidt aan hoe België op een Middeleeuwse manier omspringt met geïnterneerden.” Dat zegt Senator Louis Ide, die het probleem wereldkundig maakte. Ide pleit voor een “trapsgewijze” aanpak, zoals in Nederland, waar vijf categorieën van geïnterneerden bestaan, die allemaal verschillend aangepakt worden.

De internering in België blijkt een groot probleem. Er zitten 1.106 geïnterneerden in de gevangenis. Ze nemen de plaatsen in van “reguliere” gevangenen, worden niet behandeld, zijn soms een gevaar voor medegevangenen en cipiers en zitten vaak in een uitzichtloze situatie. Ze zonder behandeling terug in de maatschappij brengen is geen optie.

Ide: “Ik pleit voor het Nederlandse systeem: in een gespecialiseerd centrum, het Pieter Baan centrum in Utrecht, kent men de geïnterneerde een gradatie toe. Er zijn vijf mogelijkheden. Op basis daarvan wordt geoordeeld. Dit ontslaat een geïnterneerde niet van zijn verantwoordelijkheid voor de feiten die hij pleegde. Maar het is wél de garantie voor de juiste behandeling.”

De minister wil niet…

Ide stelde al diverse vragen over de verbetering van het systeem in België aan minister van Justitie Turtelboom, maar zij deelt zijn zienswijze niet. Ide: sommige high risk profiles (zoals dit geval) horen thuis in een “longstay” afdeling, waar ze bijvoorbeeld voor de rest van hun leven ontrokken worden aan de maatschappij, maar waar ze wel behandeld worden op een humane manier.”

Al jaren is er sprake twee centra voor de opvang van geïnterneerden: het ene in Antwerpen met een capaciteit van 180 mensen ; het andere in Gent, met een capaciteit voor 260 geïnterneerden. Ze zijn er nog steeds niet… In Gent zouden er problemen zijn met de uitbating. Ide: “Los van het getalm is de geplande capaciteit onvoldoende en zolang we niet beschikken over een Pieter Baan centrum zullen we de toerekeningsvatbaarheid van geïnterneerde niet beter kunnen inschatten.”

Gerechtspsychiaters haken af

Ondertussen blijkt uit parlementaire vragen van Senator Ide dat minister Turtelboom de gerechtspsychiaters niet beter wil vergoeden, waardoor er steeds meer afhaken. Een Waalse gerechtspsychiater ging onlangs nog in staking. De specialiteit “gerechtspsychiatrie” wordt bovendien niet erkend in België.

Voor een psychiatrisch onderzoek in strafzaken krijgt een expert bij ons een forfaitair bedrag van 355 euro, ongeacht de ‘workload’. Een eenvoudig dossier brengt al gauw 12 uur werk met zich, tegen een bruto uurloon van 29,6 euro. Een moeilijker dossier betekent zo’n 16 uur werk, aan een uurloon van 22,2 euro. Een zeer complex dossier is 24 uur werk aan een uurloon: van 14,8 euro. “In Nederland is dat vier tot vijf keer meer…,” besluit Louis Ide.

1 REACTIE

  1. Voor veel van onze oudjes is een rusthuis ook een gevang. Dat komt zeker door het (Vlaams Vandeurzen) beleid dat alles op verpleegkundigen en A2 zorgenden zet in plaats van op het zelfredzaam houden van onze verouderende bevolking door ergotherapeuten en orthopedagogen. Na wat initieel verzet ‘begrijpt’ oma, opa, vake of moeke snel dat het beter plooit en ‘patient’ (latijn voor ‘geduldige’ wordt door institutionalizering te ontwikkelen. Dat kan dan door neuropsychiaters als individuele pathologie medicamenteus behandeld worden. Misschien is een progressief wetsontwerp met steun vanuit Vlaanderen (Peeters en Vandeurzen) de materie is immers federaal gebleven, een oplossing? Bijv. euthanasie voor vake, moeke, oma of opa even makkelijk maken als voor onze hond? Daar kan dat toch ook voor zonder rompslomp? En dan kan ons Vlaams belastingsgeld (volgens VLD-er papa de Croo 80% van de belastinginkomsten) verder prioritair naar Franstalige werklozen gaan. Die dankzij hun geen Nederlands kennen (geen verplicht vak in Brussel en Wallonië) niet verplicht mogen worden over de taalgrens te gaan werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here