UNIZO steunt actie Kankerliga Werken na kanker

UNIZO steunt actie Kankerliga “Werken na kanker”, maar waarschuwt voor stigmatiseren werkgevers. Tevens wil UNIZO ook meer aandacht voor de door kanker getroffen zelfstandigen.

“Werken na kanker is zeker in eerste instantie voor de betrokken patiënt-werknemer, maar ook voor de getroffen zelftstandigen en voor de werkgevers een belangrijke problematiek. We steunen in principe de actie van de Vlaamse Kankerliga (VLK), maar waarschuwen voor het eenzijdig stigmatiseren van de werkgever. Bovendien vraag UNIZO bijzondere aandacht voor de zelfstandigen getroffen door de ziekte. Want naast hun gezondheid worden ze meer nog dan werknemers getroffen in hun inkomen en zaak.” Dat benadrukt UNIZO gedelegeerd-bestuurder Karel Van Eetvelt in een reactie op de door de VLK vandaag bekend gemaakte conclusies over de problemen omtrent werken na kanker.

UNIZO ontkent de ingrijpende problemen zeker niet, maar vraagt ook begrip voor de betrokken werkgevers. Velen, zeker in kleine bedrijven, staan heel dicht bij hun medewerkers en leven met ze mee. Daarom had UNIZO de VLK opgeroepen ook de goede ervaringen van werknemers en werkgevers te benadrukken. De conclusie van de Kankerliga “Wie na kanker opnieuw aan het werk gaat, loopt het risico ontslagen te worden”, noemt de ondernemersorganisatie daarom te eenzijdig en stelt dé werkgevers voor als harteloos. Volgens UNIZO klopt dat niet met de realiteit in de meeste KMO-bedrijven. In de conclusies gaat de aandacht van VLK ook naar de kanker getroffen zelfstandigen. Terecht, want voor behalve zichzelf en de familie, heeft de ziekte vaak ingrijpende gevolgen voor het voortbestaan van de eigen zaak.

Federaal minister van Werk Monica De Coninck engageerde zich tegenover de VLK om over de problematiek een rondetafelconferentie te organiseren met alle betrokkenen. UNIZO laat weten daar graag aan mee te zullen werken om op een realistische manier de problemen op te lossen voor de betrokken werknemers, werkgevers én zelfstandigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here