Papier-hackers zijn onderschatte risicogroep

Naast virussen, hackers en andere technologische gevaren is papier één van de grootste bedreigingen voor gevoelige bedrijfsinformatie. Hierbij vormt vooral de printer een beveiligingszwakte. Bijna de helft van alle documenten die achterblijven op de printer bevat gevoelige of vertrouwelijke informatie. Dit blijkt uit onderzoek van Lexmark* onder 1.000 Europese werknemers.

Het onderzoek wijst uit dat papieren documenten een zwak punt vormen in de beveiliging van bedrijfsinformatie. Een kwart van de werknemers laat vertrouwelijke documenten open op het bureau liggen. Daarnaast geeft 7 procent toe dat ze meestal gevoelige informatie onderaan een stapel leggen of weggooien in de papierbak in plaats van te versnipperen.

Veel afgedrukte documenten blijven achter op de printer. Van deze documenten bevat bijna de helft (49 procent) vertrouwelijke informatie betreffende het bedrijf of specifieke medewerkers. Dat dit gevaarlijk is, wordt benadrukt door één op de 10 (8 procent) respondenten die toegeeft door documenten van collega's te bladeren. Opvallend is dat een derde van de respondenten vindt dat papieren documenten krachtiger zijn en meer autoriteit hebben dan een e-mail of telefoonbericht.

"In heel veel organisaties wordt ondanks de risico's te weinig aandacht gegeven aan de beveiliging van papier. Wanneer er geen maatregelen worden genomen, kunnen papier-hackers op veel plekken eenvoudig hun gang gaan", aldus Danny Molhoek, General Manager Benelux van Lexmark. "We willen met dit onderzoek mensen op de gevaren van papier wijzen en adviseren gebruik te maken van eenvoudige oplossingen, zoals Lexmark's 'Confidential Print'. Daarmee kan er alleen geprint worden na invoering van een pincode. Deze oplossing ondersteunt significant het streven naar een betere documentbeveiliging."

Er wordt weinig verschil gemaakt tussen zakelijke en persoonlijke vertrouwelijke informatie. Meer dan 40 procent laat zijn CV of andere persoonlijke documenten in de printer liggen. Bron: www.lexmark.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here