Wetteren – Tuinliefhebbers bezoeken de tuin der lusten

Tuin 2012 is een ontdekking van elf schitterende thematuinen op de markt van Wetteren. U kan ze bezichtigen van vrijdag 14 tot en met maandag 17 september. De toegang is gratis voor iedereen. Het initiatief gaat uit van de boomkwekers uit de regio Wetteren. Zij tonen op deze manier hoe divers en uitgebreid hun assortiment is. We lichten alvast een tipje van de sluier wat u er allemaal kan bezichtigen.

Tuin van de herinnering
Hoe zag een tuin eruit midden de jaren 1900? Kunt u zich deze nog herinneren? In de tuin van de herinnering waant u zich in de tuin van uw ouders, grootouders of misschien wel overgrootouders. U loopt er tussen imposante coniferen, bloemperken met rozen, bolhortensia’s, Azalea’s en Rhododendrons. Eenheid in deze tuin is ver zoek, maar u wordt er gegarandeerd vrolijk van.

Prairietuin
De prairietuin is de nieuwste trend in de tuinsector. Deze tuin is geïnspireerd op de uitgestrekte prairies van Noord-Amerika en Canada. U vindt er stevige grassoorten en diepwortelende planten door elkaar. Zo heeft u twee seizoenen lang een vrolijke mix van wuivende grassen en kleurige bloemen zonder veel onderhoud.

De Ecotuin
Dezer dagen wordt veel aandacht besteed aan het milieu. Een Ecotuin kon dan ook niet ontbreken in Tuin 2012. In deze tuin wordt de focus gelegd op planten die op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd in eigen land. Ze zijn van nature hier aanwezig wat inhoudt dat minder bemesting, aanpassing van de grond en bestrijding van ziektes nodig zijn. Bovendien is er geen transport nodig, wat zeker ten goede komt van het milieu.

De Glorietuin
Van oudsher vindt u in België in elke stad, gemeente en dorp een kerk centraal gelegen in de kern. Ook in Tuin 2012 wordt getoond welke beplanting wordt gebruikt bij dit reusachtige kerkgebouw. De bloemen en planten zijn hier hoofdzakelijk wit van kleur, wat symbool staat voor zuiverheid. Daarnaast mogen ook de lindeboom en buxus niet ontbreken, deze omringen al eeuwen kerk en kapel.

Tuin van de verassing
In deze tuin voelt u zich in een mum van tijd weer kinds. Alsof u terecht gekomen bent in een sprookje. Wees voorzichtig bij het doorkruisen van deze tuin, want in uw tocht wordt u omringd door zachte en stekelige, lichte en sombere, lekkere en giftige planten, bomen en bloemen.

De Trendy tuin
Verkiest u om de moderne en strakke look van uw woning door te trekken in uw tuin, dan kan u inspiratie opdoen in de Trendy tuin. In deze tuin zijn rust, eenvoud en een strakke stijl dé sleutelwoorden. Bomen worden hier heel strak gehouden binnen een kubus, lei- of dakvorm. Voor bloemen geldt in deze tuin: minder soorten maar grotere groepen die lang bloeien, sterk en weinig ziektegevoelig zijn. Voor het terras verkiest men in deze stijl mediterrane planten.

Tuin der Lusten
In deze tuin gaan we terug naar het verhaal van Adam & Eva en wordt uw smaakzin verleid door verschillende appelvariëteiten. Naast de appel vindt u een groot aanbod kleinfruit, zoals de aardbei, framboos, braam- en stekelbes,… Ook zijn er druiven, kiwi’s en kiwisbessen groeiend op pergola’s te zien. Verkiest u een peren-, kersen of pruimenboom? De tuin der lusten toont aan dat geen tuin te klein is om te voorzien in eigen productie. U kan er zelfs boomvariëteiten ontdekken met verboden vruchten (althans vruchten die niet verkocht worden in de winkel).

De stadstuin
Zelfs een echte stadsmens vindt zijn gading in Tuin 2012. Er wordt getoond hoe u optimaal een kleine ruimte kan benutten. De focus ligt hierbij op bloemen en planten die weinig licht nodig hebben, denk maar aan de hortensia. Wilt u toch een beetje licht creëren in uw tuin, dan kan u misschien kiezen voor bloemen en planten die licht geven in de duisternis, bijvoorbeeld een Mexicaanse oranjebloesem.

De verborgen tuin
Deze tuin is enkel te ontdekken van op de trap van het stadhuis. En het is zeker de moeite waard om de trap eens te bestijgen want de tuin is een echt kunstwerk van bloemen. Begonia’s in verschillende kleuren geven een kunstzinnige bewerking weer van het verdwenen paneel uit Van Eyck’s Lam Gods: De Rechtvaardige Rechters. Het kunstwerk is aan het zicht onttrokken door een kader van gevlochten hazelaar.

De Zentuin
Nood aan rust en zelfbezinning? Bezoek dan zeker even de zentuin, die een rustpunt vormt te midden van de Tuin 2012. U wordt er overspoeld door een zee van bloemen en geuren.

De Loungetuin
In onze loungetuin staat de vakantiesfeer centraal. Al eens een gazebo gezien? Deze kruising tussen een pergola en een overdekt terras vindt u in de loungetuin. Omringd door palmbomen en (sub)tropische planten waant u zich echt in de Caraïben. Hopelijk is de zon ook van de partij!

Naast Tuin 2012 organiseert plantencentrum regio Wetteren in samenwerking met de gemeente Wetteren ook nog een aantal randactiviteiten gekoppeld aan het weekend van de Siertoer. Een overzicht:
• Tentoonstelling “Het verleden van de boomkwekerwereld” in de hal van het gemeentehuis
• Tentoonstelling “de Sierteelt” van fotograaf Michiel Hendryckx
• Rondrit op zondag 16/09/2012 in boomkwekerijenregio van Wetteren + 2 bedrijfsbezoeken met begeleiding van gids (gratis). Vertrek bus op Markt Wetteren om 11u, 14u en 16 u (duurtijd ongeveer 1,5 uur)
• Begeleide themafietstocht (Floraliëntocht) met bezoek aan een boomkwekerij en Tuin 2012 op zondag 16/09/2012. Vertrek op het Provinciaal Domein Den Blakken om 14 uur.
• Heemkundig museum is het volledige weekend geopend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here